10 tipp, miként lehetsz az üzleti élet cápája
2016. január 18. írta: farappa

10 tipp, miként lehetsz az üzleti élet cápája

shark_money-1024x576.jpg

 

Ne 100%-ot teljesíts, ne is 200-at, hanem 1000%-ot, hisz te vagy a szuperkan!” - hányszor hallottunk már hasonlóan lelkes kirohanásokat fénylő mosolyú sztár-managgerektől. És igazuk van! Mert a lóvé az egyetlen isten! Ha lóvéd van, utána minden jön magától, pia, csajok meg a satöbbi. Ne feledd: Te vagy a férfi, a bajnok, a vadász! Az üzleti élet egy kegyetlen Monopoly, ahol te választod meg, hogy a csicska műanyag bábu leszel, vagy maga a bank, aki mindent visz. És most eláruljuk neked a titkot, miként lehetsz ebihalból acélcápa.

1. Farokcsel: „Add el, add el!”

Amikor egy tárgyalásra tartasz és felfedezel magad körül a liftben pár riválist, vedd elő a mobilod és csinálj úgy, mintha felhívnál valakit: „Add el, add el!” vagy azItt fejek fognak hullani!” - formulát kiabáld. Ezzel megfélemlíted a többieket, látják, hogy nem egy nyüzüge, nullkilóméteres faszi vagy, és a tudomásukra hozod, hogy nem lószarral készülsz labdázni a tárgyalás során sem. Egy komolyabb üzleti tárgyalás, melynek nagyobb tétje van pár üveggolyónál, lényegében kakasviadal, és arról szól, kinek van nagyobb. Hogy már az elején megmutasd, hogy minden ellenállás hasztalan, csapd ki a tárgyalóasztalra a farkadat. Ha mások is kicsapják, és látod, hogy neked kár volt, hagyd, hogy önbizalmad szilánkjait összesöprögesse a titkárnő. Ne légy rossz vesztes! Gondolj Steve Jobs-ra, aki egymaga teremtett meg egy hatalmas világcéget, szinte a semmiből.

 

2. Elegancia, Motiváció, Stílus, Önfejlesztés, Önmenedzsment, Folyamatos tréning

Ezentúl ezek legyenek a jelszavaid. Vagy ne. Amikor új üzleti partnerekkel találkozol, a tárgyalás elején vedd elő az okosmobilod, majd nyegle angolsággal, fontoskodva halandzsázz valamit, végül tedd le és idegesen mondd azt, hogy „Hülyékkel vagyok körülvéve” és térj a tárgyra. Az igazi Cápa képes eladni az avart is biopaplannak, és időben képes mellőzni minden szócséplést, meg fölösleges formaságot. A sikeres üzletember – ha, teszem azt, ingatlanspekuláns - el tud adni egy nyomortelepet fejlődő lakóparknak, azzal a szlogennel, hogy a szakadtság hamarosan trend lesz, az önkényes lakásfoglalók pedig a szabadság előfutárai, mert ez egy olyan környék „Ahol a stílus és az egyéniség érvényesül”.
Minden ember narcisztikus, egomán barom, úgyhogy ha arra kerekíted ki az egész történetet, hogy leendő befektetőid csak akkor lehetnek igazi egyéniségek, ha aláírják, amit eléjük tolsz, nyert ügyed van. Ne feledd: nem haverokat akarsz, hanem kizsákmányolható naiv hülyéket. Mindenki ellenfél.
Elegancia, Motiváció, Stílus, Önfejlesztés, Önmenedzsment, Folyamatos tréning” – ez mind jól hangzó marhaság és kezdőknek való. Gondolj Steve Jobs-ra, aki milyen kicsiből indult a nagy dolgok felé!

 

3. A Vetítés-stratégia

 

Férkőzz a másik tudatába, tárd fel legtitkosabb vágyait. Álmodj helyette. Kevés embernek vannak valódi álmai, általában a tiéiden élősködnek. Mindenki egocentrikus, és a nyereség utáni vágy hajtja, noha néha komolyabb álmok nélkül. Nem vesztesz semmit, ha az első tárgyalást egy kuplerájban tartod és minden figyelem el van terelve. Egy ügyesen furulyázó, tüzes magyar lány a legkitartóbb ellenállást is feloldja. Ilyenkor a kanos kínai még a saját ivartalanításáról szóló beleegyező nyilatkozatot is aláírja.
Tölts le a netről pár képet jachtokról, meg exkluzív villákról és úgy mutogasd, mintha a tied lenne. Dobj be kitalált sztorikat a
Bordeaux-i szőlőbirtokodról, ahol a norvég nagykövet annyira berúgott, hogy ott kellett aludnia. Froclizd a többieket, hencegj a nem létező lóvéddal – ami végül is nem nagy hazugság, hiszen a végső célod az ő lóvéjuk elhelyezése a saját bankszámládon. Tehát előbb-utóbb valóság lesz. Gondolj Steve Jobs-ra, akinek hat szőlőbirtoka volt, azt hiszem...

 

4. Légy multitasking

 

Brit tudósok kimutatták, hogy a túlhajszolt élet rákkeltő... Mfha! Miért, meddig akarsz élni? 100 évig teljesíteni a 200%-ot? Meg lehet előzni a rákot: egy jó kis infarktussal. Halmozd a feladatokat, pörögj, egyszerre három mobilba beszélj legalább, miközben az orroddal döfködöd a tableted, te profit-terminátor. Szedj hatféle antidepresszánst és kínáld meg vele az ügyfeleidet is, hacsak előbb meg nem kínálnak a sajátjukból. Tárgyaláskor egy hatliteres papírhordós energiaital álljon az asztal közepén. Ha a prezentáció során kissé szabad szájú vagy, nem az alpáriságod fog majd lejönni, inkább egy elfoglalt, nagyvárosi, túlterhelt és igen keresett üzletember míves profilja rajzolódik ki a befektetők előtt. Emberibb leszel tőle. Lássunk egy példát:
Nézzék ezt a kurvajó fotót, milyen idillikus... ez a lakópark a modern multikulti polgár … izé...stílusos fészke. ...Itt ez a kényelmes erkély... fasza napnyugta ...most képzeld el, ahogy a Prada cipős, botoxos luxusprostid mellett, feltűrt Armani ingben rákönyökölsz a korlátra és lenézel a nyüzsgő belvárosra, miközben fehér bort kortyolsz. Micsoda fasza életérzés! Jócskán elitnek érzed magad? Elit-e vagy?”

Emlékezz Steve Jobs-ra, kinek a nevéhez nem csak stílus és elegancia fűződik, de sok más is.

 

5. Emlékezz Steve Jobs-ra

 

6. A ruha teszi a cápát!

Csak a cápa tarol! De nem mindegy, hogyan fest az üzleti óceánban! Vegyél 6 egyforma Tőzsdemacsó-öltönyt a cápákra szakosodott üzletekben, és 6 színréz névjegytartót, hogy legyen a zakódban valami, ha már a telefon örökké a füleden van. A ruha jobban kifejezi személyiséged, mint ami alatta van. Ha nemi életet már nem tudsz élni, élj üzleti életet: ebben segít a meztelenséget oly ügyesen eltakaró öltözködés. Vannak kivételek, persze, hogyne, hiszen valaki képes némi arroganciával, egy viseltes fekete garbóban is világot hódítani, de egy mai cápának a vízhatlan cáparuha sokat számít, hogy minden leperegjen róla.

A nagyszerű Steve Jobs szinte élete végéig ruhában járt...Véletlen? Aligha...

 

7. Nézz távolabb, mint egy ebihal!

Addig üsd az ügyfelet, amíg meleg: az üzleti élet cápákat és nem ebihalakat követel. Mindig nézz távolabb, mint egy ebihal. Ha érvényesülni szeretnél, ne hallgass a belső megérzésedre: ha kockázatot akarsz vállalni, tedd egyenesen, mint a faltörőkos, langyi hezitálás nélkül! Amikor az agyad azt mondja, „nemá!”, te mondd azt neki: „De, de, dehogynem!” Az önkontroll az impotenseknek való. Csak az erősek alkotnak valami szépet.

Gondold el, Steve Jobs mennyi szépet adott a világnak: mindez nem lehet véletlen...

 

8. A „kudarc” csak egy hülye szó

 

...És ha eszedbe jut a nap bármely szakában, határozottan vágd pofon magad, vagy ha még ehhez is lusta vagy, kérj meg egy járókelőt . A pofon ösztönöz. Brit tudósok egy álló hétig vizsgáltak profi gályarabokat, akiknél az ostoros ütleg ösztönző, produktív cselekvést váltott ki, míg a 10 perces ebédszünet nem. Sikerült kihozni belőlük a maximum 200%-át, hatékonyabban koncentráltak és megerősödött bennünk a csapatszellem.
A múlt
nagy hódítóinak példáiból tudjuk, hogy egy határozott személyiség képes birodalmakat építeni sok-sok ember sakkban tartásával, míg egy kajla majom nem. Van kérdés? Életed árán is harcolj az álmaidért, mindenen átgázolva, s neved örökre fennmarad. Nézd meg Steve Jobs nagyszerű örökségét.

9. A csóróság tanít: de minden citromban keresd a limonádét!

A cápát az eredményesség motiválja, állandóan a tökéletességre, a maximális profitra és a 200% teljesítményre törekszik. De mit tesz abban a helyzetben, ha elbukja mindenét? Ezen a ponton újra fontossá válik a jó kapcsolatteremtés képessége, jelen esetben a szüleivel, akiktől újabb tőkét könyöröghet ki, vagy felvehet a házukra jelzálogot, biztosítva aggódó felmenőit arról, hogy ezt már nem b*ssza el olyan könnyelműen. A csóróság erőt ad. A limonádé erőt ad. (Amúgy Steve Jobs is rettenetesen szerette a limonádét).

 

10. Válassz erős példaképet

Ha hosszútávon gondolkodsz, legyen egy erős példaképed, pl. Sztálin. Lehetőleg olyan figura képét akaszd irodád állandó falára, akit nem végeztek ki, hanem természetes halállal halt meg. Az sem baj, ha példaképed valamikor létezett és nem mesehős (pl. Darth Vader nem ér) de bármennyire is kedveled, egyetlen tárgyalásra se öltözz be annak.
Tűzz ki magadnak elérhetetlen célokat, pl. világuralom, és ha annak csak a felét kapod, az is elégedettséggel tölt majd el. Olyan célokat válassz, melyek megijesztenek és izgalomba hoznak egyaránt. Ahogy a milliárdos Richard Branson mondta: „Ha nem ijesztesz meg másokat az álmaiddal, akkor túl kicsi a farkad... „ Vedd körbe magad sikerorientált emberekkel, hátha rád is átragad valami! Nem érhetsz el átlagon felüli eredményeket átlagos emberrel. Végy példát a méltán híres Steve Jobs-ról, aki saját magát választotta saját példaképének.

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr468256768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása