A vakok újra látnak és mindenki megnősül
2016. április 25. írta: farappa

A vakok újra látnak és mindenki megnősül

Kiskapitalista kalauz / szócikkek

'Sz', mint Szappanopera

 

Dr. Magenheim Bobby, a szuperhős tilinkózta be a nagy dél-amerikai álmot széles e hazában. Esmeralda, Rosalinda, Esperanza, egész Venezuela (no és Mexikó, Peru stb.) követte. Midőn e sorokat papírra vetem, szent televíziónkban 65 sorozat regnál. Az első szabadvilágbeli siker kétségtelenül Esmeralda volt (lásd e mint Esmeralda), rajta keresztül szerettük meg a latin kultúrát. De igazságtalanok lennénk, ha a pozitív gondolkodás apostolaként kizárólag a vak lányt jelölnénk meg. És akkor miért gyűjtöttünk Isaurának? Hittünk a rabszolgatartó rendszer felszámolásában, s lám meglett az eredménye. Brazília felszabadult. A vakok újra látnak, mindenki megnősül és/vagy férjhez megy: odakint legalább teljes életet élnek.

Sokan a vak lány optikáján keresztül látják a világot, mely a szeretetről szól. Nem úgy, mint az egyetlen magyar szappanoperában, ahol a harcról. Az élet harc. Folyamatos, kitartó, kegyetlen. Sehol egy elgyengült pillanat, egy könnyed pillantás, az élet harc, kíméletlen, elkeseredett. NO PASARAN! No, akkor inkább a vak lány. Copyright by Isaura, 65 példányban.

Pedig mi is szegények vagyunk, mégsem hallottam soha, hogy fejlődő országokba importálnánk az idiotizmusainkat. Nemcsak amiatt, mert az élet harc. Harcolunk mi önmagunkkal, de nem önmagunkért. Olcsón mi is tudtunk gyártani, igaz, nem szart. De filmjeinket, filmgyárainkat elprivatizálták. A 65 sorozat persze nem olyan súlyos, mint ’56, de azért elég gáz. Valahol biztos létezik egy postafiók, amibe a dél-amerikaiaknak csak be kell dobni a legújabb kreálmányukat, és amire az van írva: Magyarország, lelki szemetesláda.

 

+++

'Sz', mint Szatellit

 

 

Emlékszel, mikor pálcikával nyomtuk fel a szemünket szombat este, tesó? !

Merthogy 11 után kezdődött a SAT 1-en az eroticski film! A kilencvenes évek elején, hetvenes években forgatott filmekkel. Két fő fajta volt, az egyik a trapéznadrágban diszkócsillagos. Bongyorfrizurás, napszemüveges ürgékkel, emlékszel? Vagy bajor népviseletes és a rövidnadrág cipzárját lehúzva a nagymellű Helgát nyomta a szénakazalban egy kalapos fazon? Az bejön?

Ezt is megértük. A szatellitkorszakot. Először csak a Sky Chanell, aztán már Super Chanell. A hivatalos magyar tévé mellett angol tévék! Ezt kapd, ki, haver! S aztán megjöttek a német csatornák, az erotikával… SAT 1 és az RTL, a Tutti Fruttival. Félmeztelen magyar lányokkal. Persze akkor még nem tudtuk, hogy magyarok. Pedig ott volt már akkor a Kiszel Tünde is. Óriás dudákkal. De nem kellett beszélnie, és abban sokkal jobb volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr288629600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása