Kocsma és edzőterem: egy bonyolult kapcsolat
2016. május 25. írta: farappa

Kocsma és edzőterem: egy bonyolult kapcsolat

gym.jpg

 

A manapság népszerű retroérzés kedvelői joggal szomorkodhatnak amiatt, hogy a tegnap közkedvelt közösségi tere, a kocsma, visszaszorulóban van. Egyre másra zárnak be a „presszók,”- ahogy korábbi elnevezéssel illették őket. Ma a hagyományos vendéglátóipari egységeket már leginkább csak alkoholisták látogatják, a másik műfajba tartozó „romkocsma” specialitása pedig az, hogy drága legyen és rossz. Magától értetődik, ahol 500 forintért mérik a vizezett sört, ott nem ücsöröghet fél napot az ember, ráadásul egyedül. „Tölts el két órát, igyál, fizess sokat, majd távozz”.
A kocsmáknak váratlan konkurense akadt a piaci verseny szellemének jobban megfelelő edzőteremben. A kocsmai merengés nem visz előre, az alkoholfogyasztás fáradttá és dekoncentrálttá tesz, a napi fitnesst viszont mindenki pártolja. Egészséges, fitté, munkabíróvá tesz, és még az asszony is örül neki.
Ennek megfelelően a gondos megfigyelő a kocsmai típusokhoz hasonlóan az edzőtermi típusokat is el tudja különíteni. A kocsma és az edzőterem bonyolult kapcsolatában az is közös, hogy szinte korlátlan időt eltölthet benne az ember, nem csupán a rendeltetésének megfelelő funkciót látja el, hanem közösségi térként is működik. Nézzük hát e közösségi tér jellegzetes típusait!

 

A szemlélődő

Számára az a legfontosabb, hogy igazolja, egészséges és „építő” helyen van. Nem nyúl az eszközökhöz, mert könnyen fertőzést kaphat, de elnézelődik az edzőteremben. Ha jacuzzi is van, kipróbálja, aztán egész nap ott ücsörög. Néha –alibiből – fut egy kicsit a futógépen, de inkább csak nézi a csajokat, kagylózik, beszélget, épp ami akad. Feleségének vagy barátnőjének büszkén emlegeti, hogy rendszeresen jár edzeni.

 


A bátrabb szemlélődő


A szemlélődőhöz hasonlóan viselkedik, sokat nézelődik és az eszközöket nem veszi igénybe. Eltér azonban tőle abban, hogy komolyabban használja ki a „kocsmapult” adta lehetőségeket. Ahogy a presszóban a pultoslány, úgy uralja egy fitnesscica az edzőterem életét. A legkönnyebb neki udvarolni, mivel munkaköri kötelessége az ügyféllel kedvesnek lenni. Az edzésre szánt idő nagy részét a bátrabb szemlélődő vele tölti, bár néha odáig is elmerészkedik, hogy egy profival vagy tudorral évődjön.

 

 

 
A tudor


A tudor fő szerepe a felvilágosítás és az iránymutatás. Minden eszközről jobban tudja, hogyan kell használni, és nem is fél ezt megmutatni. „Nézzed, apukám, így kell csinálni…!” Azonnal szól, ha valakinél észreveszi, nem dolgozik eredményesen, tuti edzésterve van, amit pontról pontra végrehajt és másoknak is ezt ajánlja. Teljesen tisztában van azzal, mivel hány kalóriát lehet elégetni. Ha kérdezik, az autókról is elmond mindent, minden típusról pontos és kimerítő leírásokat ad.

 


A nárcisztikus


Számára az a legfőbb szempont, hogy jól nézzen ki. A pulttól sűrűn rendel különféle italokat, és mindig tudja, „mihez mit kell inni.” A menetrendje kemény, nagyokat fújtat közben, a teremben „izmosan” jár-kel. A tükör előtt pózolva nézegeti minden egyes porcikáját. Ő is udvarol néha, de sokkal felsőbbrendűbben, nála az is elég, ha fölényesen beszól az egyik lánynak, úgy gondolja, a csajszinak már ettől el kellene olvadnia.


A nemlétező


Sokkal gyakoribb vendég, mint azt gondolnánk. Az edzőtermet hivatkozási alapnak használja, és hirdeti, hogy „edzésre jár.” A havibérletet mindig ugyanabban az időpontban megveszi, ezután pedig soha nem látják az edzőteremben…



A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr758737580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása