Vágd ki magad! - életmentő, de semmitmondó sablonmondatok
2017. július 14. írta: farappa

Vágd ki magad! - életmentő, de semmitmondó sablonmondatok

 the-bonfire-of-the-2.jpg

Hányszor fordult már elő, hogy csak álltál egy partin és hallgattad, ahogy mások olyasmikről beszélgetnek, amikhez fingod sincs? Hogyan hidalható át ez a kellemetlenség? Úgy, hogy értesz mindenhez. Legalábbis, ha követed ezt a sikerreceptet, úgy fog tűnni. Betanulsz pár unisex sablont, ami bárhova beszúrható, és elsütöd, ha az alkalom úgy adódik. Ma már nem elég, ha csak okos arccal bólogatsz.

Hogyan tarolhatsz pár mondattal? Haladók már észrevétlenül tudják úgy irányítani a beszélgetést, hogy az a betárazott patronokkal kompatibilis legyen és utána már nincs más dolga, mint bezsebelni az elismerő pillantásokat. Halkan beszélj, hogy odafigyeljenek rád, és ne szónokolj, tűnjön úgy, hogy mindezt a kisujjadból ráztad ki. Lazán, nem akarsz senkit lenyűgözni, így hozzáértőnek látszol. Most ingyen megtanítunk rá, hogyan illeszkedhetsz be a társalgásba. Kapcsolatépítés, barátkozás, csajozás felsőfokon!

 

1. téma: mozifilmek

- Én csak olyan filmeket nézek meg, amiket már láttam egyszer. Quentin Tarantino-t bármikor és bármeddig képes vagyok nézni, meg a Robert Rodriguez-t! Két stílusteremtő rendező!

- Lehet, hogy a CGI látványos, de szerintem megöli a film romantikáját.

- Évtizedek múlva talán a személyre szóló élményszerűség lesz a legmeghatározóbb a filmezésben. Mire gondolok? Arra gondolok, amikor már eltűnik a művészet, a színészet, mert a digitális technika teljesen átveszi a szerepet. De az sem hülyeség, amit ti mondtatok.

Ha nem akarsz szimpatikus lenni: - Szerintem a mozi meg a tévé azoknak való, akik üresek belül, és kell valami, ami feltölti őket. Inkább olvass. Könyvet. Az jobban meglátszik rajtad. Én csak a Spektrumot meg a NatGeo-t nézem, míg te a Barátok közt lapos, ismétlődő tanulságaival zsibbasztod magad. A HD-t pedig csak a pornófilmeknél tudom értékelni amúgy.

2. téma: fotózás

- Komoly technika kell ahhoz, hogy profi fotót csinálj. Ma már mindenki fotózni akar és szakavatott művésznek tekinti magát, csak mert állandóan a telójával kap le mindent. De attól bajosan lesz csak egy ócska fotó művészi, csak mert rárak valaki egy fekete-fehér képhatást.

- Én is rákattantam a digitális fotózásra. Nem munkából kifolyólag. Ha munkából fotózol, nem szenvedélyből, akkor inkább hagyd abba.

- Egy régi fényképezőgép...tudjátok, az a háromlábú, ami mögé be kell bújni és robban a vakúja... azontúl, hogy feldobja a nappalit, egyben emléket is állít egy letűnt korszaknak. És ez a lényeg.

Ha nem akarsz szimpatikus lenni, ám lekezelően művészi és nyegle már annál inkább:
– Nem bírom azokat a turistákat, akik körbefotózzák a várost, csak azért, hogy feltolják a Fészre, lélekben ott sincsenek. Némely hülye turistának jobb gépe van, mint néhány hivatásos fotósnak. Amúgy utálom a hivatásos fotósokat, azt hiszik, kurva okosak, meg művészek, közben a gép a művész. Eladják a lelküket egy szar újságnak, aztán onnantól a főszerkesztő rángatja őket, az eseményeken undorítóan tolakodnak és sírnak, hogy nem kapnak elég pénzt, pedig szerintem elég pénzt kapnak, … akinek ilyen penge gépre fussa, az kussoljon!

3. téma: zene

- Én csak a régieket szeretem, meg a klasszikusokat. Az, hogy milyen zenét szeretsz, sok mindent elárul rólad.

- Hihetetlen, hogy egyes sztárok mindig képesek megújulni (ide jöhet egy tetszőleges felsorolás).

- Rühellem a rapet, olyan, mintha beleokádnának a fülembe. Lassan talán le fog csengeni, mert a feketék ízlése visszalép majd a jazz irányába.

- Sajnos a jövő a digitális zenéé, meg a „pendrive DJ-ké”, a hangszerek teljesen el fognak tűnni, vagy legalábbis újjá fognak születni egy hangszerkesztő szoftveren. De az már nem lesz az igazi... Eltűnik a zenéből a lélek. Egy 15 éves kölyök ma már klubslágert szerezhet a buszon az okostelóján két megálló között.

Ha egyéniségnek szeretnél látszani:
- A mai zenék csupán digitális termékek, lüktető, sorozat gyártott, értéktelen vackok. Számítógépes zajok. Elkészül a remix remixe, te meg a gatyádba élvezel. Nulla, semmi, eltűntek a hangszerek. És ezek a mai sztárocskák?? Csak a botrány! Csoda, ha nem csavarodik a fára, amikor koncert után belőve volán mögé ül. Vagy legázol öt nyugdíjast! Bezzeg engem ennyiért lecsuknának, őt meg simán elengedik! Kurvára nem sajnálom Amy Winehouse-t sem, ő választotta ezt az életet. Amúgy Michael Jackson-t szerintem nem ölték meg: van egy videó a neten, amikor egy elhagyott pajta mögött kipattan a mentőautóból. Amúgy nem szerettem a dalait, nem is utáltam, amolyan semleges háttérmuzsika volt nekem.

4. téma: borok

- Én mértékkel iszom, és sosem nézem az évjáratot, csak az ár-érték arány meglegyen. Egy jó bor egyszerűen jó, mit kell ezen túlagyalni?

- Sosem veszek külföldi bort, hiszen bornemzet vagyunk, világszinten. Egy erős savgerincű, szép tannin-térképű, villányi cabernet sauvignon akármilyen francia bort überel. Sosem nézem a boltban a címkét, mit ígérnek rajta, hiszen a jó bornak... mint tudjuk... Egy kerek, korrekt pinot noir hozza a fajtajelleges gyümölcsösséget, a csokoládéba hajló málnát. Ez a bor is itt mesés struktúrát hordoz, szárnyait szelíden bontogató illattal, vidám, cizellált savakkal.

- Engem nem zavar, amikor dugó helyett csavarzáras kupakkal találkozom.… na, erről annyit, hogy akik a parafa mellett sznobolnak, csak lógnak a lényeg szélén, makacsul ragaszkodva a tradícióhoz. Azt gondolván, a csavaros kupakos biztos olcsó tartalmat ígér. De nem!

Ha nem akarsz szimpatikus lenni, de s*ggfej igen:
- Az elérhetetlenül drága versenybor gazdag köcsögöknek való, jó lesz nekem a kannás is, csak ne vakuljak meg tőle nagyon! Nem igaz? F*szomat az elegáns tanninokba! Amúgy azokat a borokat, amiktől ti cuppogva a gatyátokba élveztek, már laborban keverik ki. Ott ölik meg a bor lelkét.

5. téma: vallás

- Régen a pestisjárványt démoni befolyásnak tartották, ma tudjuk, hogy egy vírus okozza. Isten létét vagy nem létét nehéz fejben eldönteni, de lehet, hogy nem is ott kell.

- Azt a kérdést feltenni, hogy melyik vallásnak van igaza, a legnagyobb böszmeség! (ezt a szót többször is használhatod más összefüggésekben is, a „f*szság” jelző elegáns formája).

- Nem tudom, jobb lenne-e a világ az összes vallás eltörlésével, de valószínűleg élhetőbb. Egyszerűbb. Békésebb. Történelmünk során több embert öltek már meg különböző istenek nevében, mint az Első és Második Világháborúban együttvéve, nem így van? (ezzel továbblököd a beszélgetést, és pihenhetsz)

Ha nem akarsz szimpatikus lenni:
- Miről beszélsz? Ha van p*na meg pia, boldogság is van, a többi meg jön magától. Nem kell túlparázni semmit! Ha meghalunk, úgy kialszik a tudatunk, mint egy tücsöknek, oszt jóvan...

 

6. téma: Festészet

- Az önkifejezés kiváló formája. A nagy festők festékbe fagyott életképeket lőttek nekünk a jövőbe. Néha festegetek, néha egész jókat, többnyire állatokat, meg csendéletet. Már az Ikeában is kapni egész jó reprókat, persze az eredeti lenne az igazibb.

- A festményhamisítók egy vagyont keresnek, nagy nevekre mennek rá, amiket most nem is kell említenem, hisz mind tudjuk, kikről van szó...

- Szerintem a Photoshop sosem váltja ki a festészetet! Minden digi dologból hiányzik a lélek! Leegyszerűsíti a művészetet, és ezt nem szabad.

Ha lázadó különcnek szeretnél látszani:
- Szerintem a grafiti is festmény, freskó. De modern művészetnek látom a járdán szétfröccsent hányást is, hiszen a művész kihozta magából a legtöbbet, igen mélyről... Benne van a társadalom kritika, a személyes válság és a lemondás...

 

7. téma: filozófia

- Imádom Platónt (akkor is, ha nem olvastál tőle semmit, de hallani már csak hallottál róla). Amit ő leír, az már-már modern, mély, és a mai emberhez is szól. A lélekből indul ki.

- A szabad akarat kérdésének meghatározása a filozófiai rendszerek központi témája. Tegyük fel a kérdést magunknak: vajon tényleg van szabad akaratunk? (vitaindító, így hozhatsz magadnak még egy italt).

- Hamarosan le fognak tisztulni a filozófiai irányzatok, hiszen az egyik rendszeresen megcáfolja a másikat, minden nap zajlanak a viták, így bármiféle megalapozottságról beszélni böszmeség.

Ha megmondó embernek szeretnél látszani:
- Szerintem a jó filozófus a pályája csúcsán lemond a filozofálgatásról és felgyújtja az összes könyvét, akkor is, ha ő írta azokat! Így nem mérgezi az utókort. Abból lesz filozófus, akinek nem jutott barátnő!

 

8. téma: irodalom

- Fiatalon én is írogattam, néha ma is, ha megihlet valami, egy téma, egy arc... nem tudok ellenállni. Nagyon sokat olvasok, csak a Nagyokat, ugye, nem is szükséges megneveznem őket... Egy igazi író mindig lehangolt... abban rejlik tehetsége.

- Most fogadta el a Kortárs egy ötezer leütéses novellámat. Kubai szivarral és Sopronival ünnepeltem meg. Nem vagyok rá büszke, de ha már így alakult... Azt tanácsolták, hogy bátran folyamodjak az NKA-hoz támogatásért, mert nincs jogom a tehetségemtől megkímélni a világot. Nehéz ügy.

- Sajnálom, de ki kell jelentenem, hogy már mindent megírtak. (VAGY: ha erre csúnyán néznek rád) :
- Még nem írtak meg mindent! Minden új esemény és történés életre hív egy új sztorit, csupán az aspektusokat kell változtatni!

- Attól félek, hogy a jövő ifjúságának óceánjában a Nagy Nevek már teljesen el fognak tűnni. Ki lehet fejleszteni a regényíró szoftvert is, csak azzal elveszti az írás a legfontosabbját: a lelkét...

Ha ebbe a társaságba már nem akarsz többet jönni:
- Nem szeretem mások gyötrődését olvasni, a hazai kortárs írócskák meg főleg csak gyötrődnek a sorok között, azért írnak, mert nincsen csajuk. Bár van olyan hülye nő, aki a művészkékre bukik, de az olyan is. Van még hely a süllyesztőben. Az igazán nagy írók sosem írnak egy sort sem. Érted?

 

---
Sokan a könnyebbik utat választják és okostelefonon próbálják behívni a kellő infót, de ezzel az a baj, hogy látszik. Akkor vagy menő, ha rögtön becsatlakozol a beszélgetésbe és azonnal rávágod a megfelelő passzust. Persze, ennek is van kockázata: egy hozzáértő például. Amikor nem tudsz rákontrázni, akkor egyszerűen mondd azt, hogy „A számból vetted ki a szót!” vagy vágj elgondolkodó arcot, fond karba a kezed és nézd a padlót, ezzel felemeled a partnert saját mélységed szintjére. Ha minden kötél szakad, hirtelen támadjon pisilhetnéked és menj ki a vécére, ezzel időt nyersz.

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr8712658499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása