Angórapulcsi és karabély: így fest az erdélyi gay-gengszter
2015. augusztus 13. írta: farappa

Angórapulcsi és karabély: így fest az erdélyi gay-gengszter

Hősünket ezúttal egy titokzatos gay-vámpír csábítja Erdélybe. A kezdetben ártalmatlan falusi turizmus hamarosan veszélyes táncversenybe fordul. Vajon ki küldi a rejtélyes fenyegető leveleket és ki nem? Mit rejt a titkos ajtó és mit nem? Mennyi a melegbárban a hideg sör? Reszkessen most minden szingli paraszt!

Megszületett a folytatás, pontosabban, az előző kötet előzménye. Az Örömpörkölt címet kapta, és valóban, van benne öröm is, meg pörkölt is. A Perverz voltam azzal zárul, hogy Márió leszokik a szexről és a Fény gyermeke lesz, ezért onnan már csak erőltetett eszközökkel lehetne érdekessé kanyarítani az elvarrt szálakat. Az előszóban leírja, hogy képtelen volt feldolgozni az első könyvéhez kapcsolódó sikert, és újra megmarkolta a palack nyakát, miközben körbededikálta a fél világot. Tehát a kezdeti lendület nem csak egy könyvet volt képes kitölteni, nem fulladt le a motor, és az ötletek sem fogytak el, sőt. A kaland abban az időben játszódik, amikor Márió még nem tért meg, hanem erőteljesen falta az életet.
 
"Nekem aztán tényleg nincs szükségem arra, hogy beiratkozzam egy méregdrága, parasztvakító "Hogyan találjak magamnak pasit?" c. szemináriumra, mint a ráérős, kiégett, újgazdag budai tyúkoknak. Ha a szerelemhez és a párkapcsolatokhoz térkép, meg tételpontok kellenek, érzelmi rokkant vagy. Egyeseknek persze jót tesz egy ilyen tanfolyam, hiszen legalább nem szaporodnak közben, hanem megmaradnak a grafikonszínezésnél, és elméleti szintek elméleti teljesítésével töltik azt az időt, amit kefélésre fordíthatnának."

A helyszín: Erdély. Székelyföld, pálinka, köcsögök és szex, szex, szex. Háborítatlan falusi fíling: mindenfelől kutyaugatást meg kökénypálinka illatot hoz a szél, zúg a harang, és valaki rettenetesen főz valami jófélét. Fenyvesek és ordasok, völgyek és bércek. A faluban két sexshop üzemel, és egy látens meleg serif teljesít szolgálatot, aki Róbertkának hívatja magát. A falu egyetlen melegbárjában a Cosmopolitant kerámia korsóban szervírozzák. A helyi alkeszek is oda járnak, mert korábban nyit a kocsmánál.
Naturális, kecsesen sokkoló leírások az emberi természetről:
 
"A férfi akkor is férfi, ha gay. Éhes szemekkel néztem, ahogy édes szája szünet nélkül jár, szavait mélyen letüdőzve. Egyre lejjebb, s lejjebb nyűgözött minden, amit mesélt. Ilyen Erdély, ez a megnyilvánult, kócos valóság. Errefelé állati éhséggel borul a csecsemő a csecsre, anyja húsa után áhítozva, a férfit pedig nem tántorítja a női fejfájás, ha kívánalomban ég, az asszonyok pedig igen hamar felnőnek, és villan a fejsze, ha arra van szükség."

"Erdély hatalmas, magányos hegyeiről könnyebben meglátni a világ hibáit, gyengeségét, önzőségét - átsejlenek a világ csontjai. A városban csak adat vagy - itt ember."

"Errefelé az eldobható borotva sajnos szó szerint értendő"

Koherensen összepakolt történet, a Perverz voltam-hoz képest már teljesen regényformátumú. A demagógiával és a kiszámíthatóan regényes fordulatokkal újra a kommersz irodalmi termékek cikizése a cél - és azok a bizonyos szerzői orrok nem is maradnak koppintatlanul. Márió nem tágít a paródia műfajától, sőt, egyre tudatosabban műveli. Emellett persze obszcén és telhetetlenül szexmániás maradt.
Erdélybe érkezése után Máriót természetesen egy ijesztő kastélyban szállásolják el, ahol vendéglátója – egy meleg vámpír - elmondja neki, hogy bárhova benyithat, csak egyetlen szobába nem (ismerős story). És Máriónak onnantól kezdve életcélja lesz, hogy behatoljon oda – ugye, a tilalom szüli a vágyat. A könyv végéig ez nem sikerül neki.
 
"Egyébként egész más a vidéki, mint a városi depi. Nálunk a depresszió úri passzió, a pszichiáter pedig felvágós luxusdi dolog. Nincs időnk az idegösszeroppanásra sem, de ha mégis beüt az agyba a baj, a természet ingyen kikúrál, csak sétálunk egyet a fák alatt, a völgyek mélyén, a sziklák között. De ha személy szerint ismerjük bánatunk lélegző okát, aki netán humán, nem pedig négylábú, azt fejszével, házilag orvosoljuk. Ezért van az, hogy nem akasztjuk fel magunkat olyan sűrűn, mint a városiak. Legfeljebb a bánatunk forrását - mondta Sorin."

Hamarosan barátokra és ellenségekre is szert tesz, utóbbiak közül valaki rendszeresen ellátja őt fenyegetőlevekkel. A negatív meleghőst természetesen Bascu-nak hívják, ő lesz Márió vetélytársa, akivel farok mutogató kakasviadalba kezd. Bascu a legnagyobb gay a faluban és rettenetesen vigyáz a jó híre rossz hírére. És a megszokott, szórakoztató képzavarok sem maradnak el: "Bascu két lábon járó lófej az ágyban"
 
"Irgalmatlanul meredtem rá, mintha a tekintetemmel akarnám felnyársalni. Úgy éreztem magam, mint a Birodalmi Lépegető: bár stratégiailag logikátlan és könnyű célpont, de legalább jól néz ki. Sorin fitymálva méregetett, mintha nem látná világosan a gondolataimat. Zavart ez az attitűdtelenség".
 
Az író ezúttal külön figyelmet fordít a ruhákra, nagyon sokat öltözködik a könyvben, egy egész kollekciót cipel magával a Havasokba, ahol a legújabb divatkreációk éles kontrasztot teremtenek a lajbi bundákkal és condraharisnyákkal. A helyi gay-vagányok hasított bőr bomberdzsekit és karimás bőrkalapot hordanak, hogy még félelmetesebbnek tűnjenek. Egymásba érnek a bulik, elő-halloween, utó-halloween, elő-mikulás, utó-mikulás, elő-karácsony, utó-karácsony és így tovább. Egy enyhe lopást is elnézünk ezért a sok mókáért cserébe, ugyanis a falu főmelegével vívott táncverseny veszélyesen hajaz a Zoolander Riszaviadaljára.
 
"Nem kell mindig szaporodni. Nyugi. Néha állj meg, gondolkozz, mérlegelj és fékezd a tüzet.
A boldogságot hajszoló heteró férfi másik útja a kéjbe és a változatos pinába való menekülés, de az sem megoldás, mert akkor csak annyit történik, hogy sűrítve jön a csömör. A csömört pedig nem tudod kijátszani. Olyan lesz az egész életed, mint a nagyon drága, nagyon édes aszútól berúgni és hányni. Acélos fiatalságoddal vakmerően vágsz bele a világba, de meg vagy sértve, ha olykor elpáhol a valóság. De a heteró nők sem különbek: egész életük arról szól, hogy válogatatlan péniszek töltsék ki, belülről feszítsék őket, szükségük van arra, hogy kiadós kígyók folyamatosan kimacerálják belőlük a földi feszültséget."

A hazai könyvkiadók jelenleg azzal kísérleteznek, mennyire lehet még levinni a szellemi szintet, hogy az átlagfogyasztó egyáltalán könyvet vásároljon. Olyat, ami érthető és nem túl bonyolult. Ezt a tapogatózást figurázza ki az Örömpörkölt neonaiv stílusa, mellyel már az első kötetben is szurkált. Természetesen ebben is van ezo agymenés, bár ezúttal egy kicsit háttérbe szorul a poszt-Oraveczi lélekmelegítéssel szemben, egy kövér erdélyi csajnak például ezt tanácsolja: "Nagyon sokat teszel önmagadért, ha megtanulsz nőnek lenni. Igazán. Át kéne kelned a hídon: egy aláaknázatlan női hídon. Van támaszod, ha van tartásod, de ha nincs, legyen: válassz nemes példaképet, ott a rideg és csodálatos Meryl Streep. Legyél te az erdélyi Meryl Streep. Díva a bozót között. Te nem éled az életed, veled egyszerűen csak megtörténik." És a saját nőiszonyát is jobban kidomborítja:
"Nem vonz a női nemi szerv. Soha nem találkoztam még élő pinával, de láttam róla képeket, és őszintén megmondom, nem értem, mit esznek rajta a heteroszexuális férfiak. Egy sötét, gonoszan mosolygó feketelyuk. Csapda. Minden az, csak nem kívánatos. Egy követelőző rém-lik. Valami kielégíthetetlen bűnös szörny szája, vagy ha nem a szája, hát ott bent lakik valami apró és gonosz. Nem mernék én oda bedugni semmit se, szerencsére sok hülye megteszi helyettem is. Egy pinával annyi baj van: hol vérzik, hol nem, hol kiszárad a hüvelyfal, hol nem, hol kiesik belőle valami, hol beszorul, szüléskor meg szétmegy az egész. Sötét, nedves hely, ami első osztályú albérlet a baktériumoknak, ezért gyakran kell öblögetni, mert még a tulajdonosa sem tudja, mi van odabent. És ez a bajos lyuk irányítja a világot..."
 

 
Ebben a fiktív erdélyi faluban a melegség olyannyira elfogadott, hogy a polgármester a falu minden meleg legényének - évente egyszer - hat rekesz államilag kirendelt Bacardi Breezert folyósít és annyi flakon illatos gay-tusfürdőt, amennyit akar. A regény csúcspontját jelentő szilveszteri pálinkafesztiválon a falu apraja-nagyja fogadásokat köt, ki lesz idén a Falu Melege, de ezúttal mezőgazdasági kvízen is át kell esniük a jelölteknek. És lesz szuperkoncert is sztárvendéggel! Megtudjuk, hogy akkor mélyül el igazán egy meleg kapcsolat, amikor a melegek befejezik egymás mondatait és elhasználják egymás tusfürdőjét. A kötet külön érdekessége, hogy amint hősünk minél jobban belemerül Erdélybe, annál erősebben ragadnak rá az ízes vidéki kifejezések.
 
 

Megunhatatlan képzavarok továbbra is:
 
"Immár csak egy petróleumlámpa fénye töltötte fel meghitt dinamizmussal a szűk teret, táncolt a falakon, a medvebőrökön és agancsokon, táncolt Sorin arcán is. Ránk tenyerelt az anyaszült csend, mi pedig csak ültünk benne. Az egyetlen zaj Sorin felgyorsult légzése lett. Mindketten tudtuk, mi következik. Várta... Sorin messziről úgy nézett ki, mint Daniel Radcliffe, közelről pedig, mint a fiatal Justin Timberlake, ám most, a petróleumlámpa kufár fényében leginkább Lisa Minelli-re hasonlított."
 

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr697245309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása