A feljelentés pszichológiája
2015. február 09. írta: farappa

A feljelentés pszichológiája

surrealart24.jpg

A feljelentgetősdi egyszerű időtöltés, olcsó szórakozás, az elnyomott kisember végre hatalmat gyakorolhat. Hungarikum és népsport. Egy jól időzített és eredményes feljelentés komoly örömforrás: névtelenül befújni a szomszédot valami kitalált hülyeséggel, majd farkunkkal a markunkban az ablakból lesni, ahogy kiérkezik az önkormányzat. Legyen ön is hobbivamzer!

Hazánkban a náci uralom alatt a besúgásokat feldolgozó tiszt egy idő után kénytelen volt Berlinbe sürgönyözni, hogy küldjenek erősítést, mert ezek a magyarok olyan mennyiségben jelentik fel egymást, hogy egyedül nem bírja. Ennyivel nem úsztuk meg, ugyanis a II. Világháború után csináltak egy nemzetközi felmérést, hogy melyik ország volt a legfeljelentősebb, legbesúgósabb, és igen, mi végeztünk az élen.

Az értelmetlen, bosszúállós, vagy az unalomból és irigységből eredő befújások feleslegesen terhelik az államot, a hatóságokat, egyedül az ügyvédek húznak hasznot belőle. A legtöbb honpolgár nem azért jelent fel valakit, mert ténylegesen veszélyben van az élete, tulajdona, akármije, hanem mert megteheti. Ennek a komolyabban bajban lévők isszák meg a levét, a bíróságokon egyre húzódnak az ügyek a hobbi-feljelentők miatt. Amikor a szomszéd éjfélig bőgeti a flexet, vagy amikor a szemben lévő kocsmában minden este törnek-zúznak, vagy amikor a burzsuj vállalkozó rendszeresen eléd parkol a Hammer terepjárójával, és amikor megkéred, hogy álljon arrébb, mert szívesen beérnél a munkahelyedre, ő pofán csap – ezek a bejelentések rendben vannak, nem róluk van szó. Jogállamban élünk, és inkább a feljelentés, mint az önbíráskodás, de amikor ezekkel a jogokkal visszaélnek, és elindul a Majd én megmutatom!- játék, az nincs rendben. Az értelmetlen és öncélú feljelentés oka: a sikerélmény utáni vágy.

Az embert a görénykedés emelte ki az állati sorból

Kétezer éve élt köztünk egy ember, aki csak azt mondta, hogy szerethetnénk egy kicsit jobban egymást, valaki feljelentette és mi felszögeztük egy deszkára. Valahol az emberi természet mélyén rejlik az alapvető hiba. A világvégés filmekből tudjuk, hogy a globális katasztrófa - egy járvány, vagy egy zombilázadás - mindig a legrosszabbat hozza elő az emberből. Ha leinvázióznak minket az idegenek, vagy nyakunkba szakad a kataklizma, vagy csak süllyed a Titanic, az emberek elvesztik a fejüket. Ahelyett, hogy összefognának a túlélés érdekében, még mindig a faji, társadalmi rang, vallási és politikai különbségeket helyezik előtérbe. Akkor is a vélt igazunkért harcolunk, amikor körülöttünk már minden összeomlott. Mit váltana ki egy hobbi-feljelentőből az apokalipszis? Mi tartaná vissza, hogy világvége esetén baltát ragadjon és becsöngessen hozzád?

 

A feljelentők kialakulása és fajtái

A gyermeteg: a besúgó nagyszülők szellemi örökségének méltó hordozója, fenntartója, gyakorlója. Irigyli a szomszéd 8 éves Skodáját, és azzal fújja be a NAVnál, hogy gyanúsan sokra futja neki. Imádja, ha jogában állhat felháborodni. Ha feljelent, utána eléd áll és büszkén vállalja tettét, mert csak akkor érzi, hogy él, ha körülötte konfliktus van és igazságszolgáltatásáról mindenki tud, főleg a másik érintett. Nem fogadja el, hogy az önigazolás-keresésnek vannak kényelmesebb formái is.

A bolond néni: minden társasházban, minden utcában lakik legalább egy, és valamiért soha nem hal meg. Bárkit feljelent a fejében zajló hagymázas kényszerképzetek alapján. A klimax után 100 évvel rádöbben, hogy azt a sok megrekedt szexuális energiát csak ki kéne fröcskölni valamerre. Szarkavarásai miatt senki sem szereti, ő maga se saját magát, és amikor erre ráébred, az öngyűlölet hamar világgyűlöletbe fordul és minden élő organizmus ellenséggé válik, kivéve a macskák. Üvölt a tévéd, akkor is, ha nem vagy otthon, és az erkélyedről mindig az ő virágaira csöpög a víz, még akkor is, ha nincs erkélyed, betörték az ablakát a pimasz kölykeid, pedig nincsenek kölykeid. Szerencsés esetben a rendőrség hamar felismeri és egy idő után már nem veszi komolyan – ennek az a veszélye, hogyha egyszer valódi veszélyt vonz be, a zsaru már ki se jön.

A sport-feljelentő: ő már nagyobb pénzösszeget is hajlandó áldozni a dologra és téged a bíróságra citálni. Jó ügyvédje van, ami csökkenti az esélyeidet. A győzni akarás vezérli. A pénz nála nem számít, ezért a legveszélyesebb fajta. Őt csak akkor büntetik meg, amikor ordibálásával megzavarja a környék nyugalmát, mert a javadra ítélt a bíróság. Kedvenc mondata: „jobb, ha nem húzol ujjat velem”. Ilyenkor ajánlatos felmutatni a te ujjaid közül a középsőt, már csak a miheztartás végett.

A hobbivamzer: a büszkeség motiválja, napi szinten képes betelefonálni tévékhez és rádiókhoz, hogy x filmben, x reklámban sértő dolgot látott, és azonnal szüntessék meg, vágják ki, mert baj lesz. Írókat megszégyenítően jó fantáziával rendelkezik: egy jól kitalált sztorival képes a munkahelyedről is kirúgatni. Valójában csak unalomból teszi. Többnyire kényszeres. Csóró, de büszke. A „Dögöljön meg a szomszéd tehene is” - eszmei motívuma élteti.

A perverz: névtelenül telefonál be, sunyi, személyére sosem derül fény, és általában az, akire nem gyanakszol. Ha a másik fél hajlana is a kompromisszumra, őt az már nem érdekli, mert neki a harcra áll fel, nem a győzelemre. Ha arra gondolsz, hogy a kedvesen mosolygó, mindig előre köszönő szomszédod ilyen, mindig ügyelj arra, hogy a hó el legyen söpörve a járdádról, és szépen leszórva homokkal. Ha azon töprengsz, milyen csoda folytán termett az önkormányzat embere egy pillanat alatt a portádon, amikor csak fél órára szóródott ki a kavics az úttestre, mert építkezel éppen, vess egy pillantást a jó szomszéd ablakára: ha hirtelen rebben a függöny, tudod a választ.




Len Lelevin, a neves kurtbergi filozófus és népirodalmár így elmélkedik a feljelentés emberi aspektusáról:

A feljelentés ma már egyfajta beidegződés. Valamiért nem bírom a feljelentőket, a besúgókat, az árulókat. A feljelentős-természetű embereket, a rosszravalókat, a hibás szájízűeket, az ártékonyakat. A hazug embert sánta kutyástul. A másnak vermet ásó-és-maga-beleesőt. A törött korsószilánkokat a kút mellett. A takaróra fittyet hányó Addig-nyújtózkodókat. Mondok én valamit: a Feljelentős ne szaporodjon. Ha annak érzed magad, hamar köss csomót a fütyidre, a Feljelentős-hölgyek pedig viseljenek vasbugyit, hogy még véletlenül se fogadják be egy másik feljelentős magját! Miért? Mert két Feljelentősből csak egy nagyobb, hatványozott Feljelentős valósulhat meg. Ágyékotok ezen virágát pedig egyáltalán ne hívjátok életre, olyanból van már éppen elegendő, köszönöm szépen. Oda érdemes feljelentős embert szülni, ahol a felnőtt feljelentősek már felépítettek egy jelentős Feljelentős-társadalmat, hisz abba a környezetbe már bele tud olvadni, nem tűnik ki a többi feljelentős közül! Minden feljelentő álma egy olyan ország, ahol már senkit nem kell feljelentenie, mert mindenki neki van alárendelve, hisz ő a császár.
A természetben minden - az ásványok, a növények a négylábúak - képes emberségesen viselkedni, csak az ember nem. Az antilop nem jelenti fel az oroszlánt, csak mert megzabálja. Az emberi természet alapvetően feljelentős természetű lenne? 1 ember a feljelentés 50 árnyalata? Ki volt a történelem legelső Feljelentője? ki kezdte? Ember embernek farkasa báránybőrben, ezért nem érdemes farkast kiáltani. Minden dolog végső természete az üresség, így mielőtt felméred begazolásod hányadát, s tömkelegét, szállj magadba, de ne le, pontosabban, le ne, hanem fel... Félni szabad, csakhogy mi már nem azoktól a dolgoktól félünk, amiktől kéne. Óvatosak lettünk. Sajnos, vagy nem sajnos. De.
Minek a vasúti átkelőhöz sorompó? A vonat majd úgyis elállja az utat.

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr547145989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása