Műanyaghulladékból vaníliaaroma
2021. augusztus 26. írta: farappa

Műanyaghulladékból vaníliaaroma

recipe_11531_2036421006.jpgAz újrahasznosított élelmiszer csomagolás még mindig kevésbé hangzik bizarrul, mint az újrahasznosított élelmiszer - esetünkben szerencsére csak az előbbiről van szó, ugyanis a jövőben a vaníliafagylalt műanyag palackokból készülhet.

Az üzletekben kapható műanyagdobozos édességek csomagolása hamarosan könnyedén válhat magává a desszerté is. Édesszájú skót tudósok elszánt csapata kitalált egy módszert, amellyel a műanyag hulladékot géntechnológiával módosított baktériumokkal vaníliaaromává alakíthatják.
A vanillin, a vanília illatának és ízének nagy részét hordozó vegyület, természetesen kivonható a vaníliababból, vagy szintetikusan előállítható. A The Guardian szerint a vanillin körülbelül 85% -a fosszilis tüzelőanyagokból nyert vegyi anyagokból készül.
A vanillin sokféle élelmiszer-, kozmetikai-, gyógyszer-, tisztító- és gyomirtó termékben megtalálható, és a kereslet továbbra sem torpan meg: 2018 -ban a kereskedelmi forgalomba került vanillin globálisan körülbelül 40 800 tonna volt, ami várhatóan 2025 -re 65 000 tonnára fog nőni, a Green Chemistry folyóiratban június 10. -én megjelent tanulmány szerint.

A vanillin iránti kereslet messze meghaladja a vaníliarúd kínálatot, ezért a tudósok szintetikus vanillin előállításához folyamodtak. Az új tanulmányhoz a kutatók új módszert alkalmaztak a műanyaghulladék vanillinné alakítására, amellyel jelentősen csökkenthető a műanyagszennyezés is.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogyan lehet lebontani a polietilén-tereftalátból készült műanyag palackokat az alapegységükre, melyet tereftálsav néven ismerünk. A tereftálsav egy szerves vegyület, egy aromás dikarbonsav. Színtelen, kristályos anyag, hevítésekor 300 °C körüli hőmérsékleten szublimál, anélkül, hogy megolvadna. Fontos műanyagipari alapanyag, főként poliészter típusú műanyagokat gyártanak belőle, amelyeket például fóliák és műszálak gyártására használnak.
Az új tanulmányban a skót Edinburgh-i Egyetem két kutatója génmódosítást hajtott végre az E. coli baktériumokon, hogy a tereftálsavat vanillinné alakítsa. A tereftálsav és a vanillin nagyon hasonló kémiai összetételűek, és a mesterségesen előállított baktériumoknak csak kisebb változtatásokat kell végrehajtaniuk az azonos szénhálózathoz kötött hidrogének és oxigének számában.
A kutatók a génmanipulált baktériumokat tereftálsavval keverték össze, és a The Guardian szerint egy napig 98,6 Fahrenheit (37 Celsius fok) hőmérsékleten tartották őket. A tereftálsav körülbelül 79% -a ezt követően vanillinné alakult. A tudósok remélik, hogy ha továbbfejlesztik ezeket a baktériumokat, még több tereftálsavat lesznek képesek vanillinné alakítani.
„A globális műanyaghulladék-válságot mára a bolygónk egyik legsürgetőbb környezetvédelmi problémájaként ismerik el" - írták a tanulmány szerzői. Mintegy 1 millió műanyag palackot adnak el percenként szerte a világon, és csak 14% -át hasznosítják újra - írja a The Guardian.
A legújabb kutatásokat szemlélve felötlik az emberben, hogy talán még az is megvalósulhat a közeljövőben, hogy a műanyagra immár ne csak problémás hulladékként tekintsünk, továbbá új szén-dioxid-forrásként is felhasználható.

Eddig azt hittük, hogy az újrahasznosítható műanyagokból csak ruházati termékek vagy szőnyegek készülhetnek, de most már tudjuk, hogyan végezheti a hulladék akár nyári hűsítőként is, így a skót kutatók munkája és innovatív törekvése igen jelentősnek ígérkezik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr1816668992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása