Több legyet egy csapásra
2022. február 03. írta: farappa

Több legyet egy csapásra

avagy tücsköt-bogarat a tányérra

Önmagában a rovarok megjelenése a gasztronómiában nem új keletű hír, az viszont már igen, hogy a közelmúltban jelentős evolúción esett át a műfaj a konyhákban, ami talán némi megoldást is kínálhat az árérzékeny fogyasztóknak.

Az egyre erősebb amplitúdóval mozgó élelmiszerárak világszinten jelentős problémát okoznak, így számításba kell venni minden költségcsökkentő megoldást. A különböző, táplálékforrásként hasznosított rovarok nem csak a fenntarthatóságot támogatják, de állítólag finomak is. Habár a hazai konyhákban még egyáltalán nem hódít ez a fajta reform, külföldön már jelentős fejlesztéseken esett át a rovarevés kultusza. Ma már a rovaradalék megtalálható tészták, lisztek, snackek összetevői közt, sőt, olyan rovaralapú hamburgerpogácsákat állítanak elő, amiket ízükben, megjelenésükben alig lehet megkülönböztetni az igazitól, de rovaralapú sör, a laktózérzékenyeknek pedig tejtermékpótló variációk és fagylalt is elérhető.

edible-insects-prepared-by-a-mexican-chef-652121582-58d29e355f9b584683b10281.jpg

Ezeket nagy részt olyan élelmiszer- és italgyártó cégeknek köszönheti a világ, mint az ausztrál sörfőzde, a Bentspoke Brewing Co. és a dél-afrikai startup, a Gourmet Grubb. A fogyasztható rovarok élelmiszeripari piacra történő bevezetése nem csak olcsó, de egészséges alternatíva is, hiszen fehérjében és Omega 3-ban gazdagok, és kalciumban, vasban és cinkben sem szegények. Szigorú minőségellenőrzési folyamat mentén lett kidolgozva, mely rovarfajta alkalmas emberi fogyasztásra, így nem csak pusztán kísérletezgetésről van szó.
Az ehető rovarfajok számát ezer és kétezer közé becsülik, ide tartozik számos pillangó-és lepkefaj, hangyafaj. Bizonyos fajta szöcskék, kabócák, tücskök és a házi légy is ide sorolható, valamint a lárvaállapotú lisztférgek, de a lista még hosszan folytatódik.
A fogyasztói érdeklődés növelése érdekében a rovarokat fel nem ismerhető formákká dolgozzák fel, például porokká vagy lisztekké. A projekt támogatói közt számos politikai döntéshozó és akadémikus áll, valamint olyan rovaralapú élelmiszerre szakosodott óriáscégek, mint a kanadai Entomofarms, az egyesült államokbeli Aspire Food Group, a hollandiai Protifarm, és a svájci Bühler Group.
Bizonyított tény, hogy a rovarok nagyobb tápanyag-hatékonysággal bírnak más húsforrásokhoz képest. A tücskök teljes értékű fehérjét tartalmaznak, összehasonlítva a szójabab fehérjével, ugyanakkor élelmi rostokban és telítetlen zsírokban is bővelkednek, csakúgy, mint alapvető ásványi anyagokban. Néhány vitamin is megtalálható bennük, például a B12, a riboflavin és az A-vitamin.
Külön rovarfarmok működnek az ehető rovarok tenyésztésére. Az észak-amerikai és az európai országokban, például Hollandiában vagy Belgiumban a rovarokat szigorú jogszabályok és higiéniai előírások szerint tenyésztik és dolgozzák fel.
2018 augusztusában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság közzétette az első kockázati profilt a házi tücskök táplálékként való felhasználására vonatkozóan. A tavaly januárban nyilvánosságra hozott kockázatértékelés szerint a sárga lisztféreg és a házi tücsök emberi fogyasztása biztonságos, csakúgy, mint a vándorsáska, akár fagyasztott, szárított vagy őrölt formában.
Élelmiszereknél mindig felmerül az allergiaveszély kérdése, az ezzel kapcsolatos információkat a gyártónak kell feltüntetnie a termékek csomagolásán. A felmérések azt is igazolták, hogy nem fog olyan fiaskó megtörténni a rovarok esetleges „túl-aratásával”, mint ahogy Mao elnök járt a verebek irtásával, ugyanis a mezőgazdasági szempontból hasznos rovarok ezután sincsenek veszélyben, védelmükre külön szabályzat vonatkozik. Átgondolva a tényeket, a piaci legyek elhajtása hamarosan idejét múlja.

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr9317113704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása