„Üdvözöllek öcsém nálam, ez a való világ!”
2016. április 12. írta: farappa

„Üdvözöllek öcsém nálam, ez a való világ!”

Kiskapitalista kalauz / szócikkek

'Ny', mint Nyelv

 

 

„Az irodalom pestis, kurva anyja. Hagyd abba, csinálj mást.” –javasolta az idős prózaíró a fiatal költőnek. Meg kell fogadni ezt a tanácsot. Hiszen ahány író, annyi láb, és mindegyik többet tud kitalpalni magának, mint te. Kondizzál, és te leszel a kondisztár! Az írónak szüksége van a művészi érzéketlenségre. Az igazi író konformista és buzgón helyesel azoknak, akik ellene dolgoznak. Mert tudja: a kultúra múlandó, a hatalom örök. S minálunk örökké csak egyetlen hatalom létezik. Az egységes médiapártállam. „Üdvözöllek öcsém nálam, ez a való világ.”

Azért hát zengj! Vajh ki tudja „mennydörgés? vagy kásának forrása fazékban?” Nem! Ott olvasó hortyog. A közönség meglépett, marad az „egymásnak írunk.” Ilyen körülmények között ki mer nem megfelelni a barokk stílus és a formacifraság követelményének? „A hűtlenségnek fekete posztaja Vagy az ártatlanságnak Patyolatlepedője takarja-e lelked?” Néha ez, néha az, csak vigyázz, igazat ne mondj! Megrendelőink hetykén kiállnak az igaztalanság mellett, ez fő erényük. A művész az erőseket támogassa, hogy minél sikeresebben vívják meg harcukat a gyengék ellen! Elvégre mindig több a gyenge. De azért vagyunk mi, hogy elcsitítsuk őket, nem? „Üdvözöllek öcsém nálam, ez a való világ!”

Az irodalom eszköze a nyelv. Köpjük, vágjuk: nyelvi megelőzöttség, nyelvi paradigmák, nyelvi struktúrák, nyelvi jóslófájások. „Mindegyre nő Magyarországban a szólási viszketeg…” A tudatlanságnak csak egy takarója van: a nyelv. Aki nem tud, szájaljon. Aki tud, az is. De mindig jó oldalon használd a nyelved! A félrenyelvelést a törvény bünteti. „Megnőtt a rang és a mód” és nem azért harapódzott el, hogy te leszapuld! Légy a felszámolód hivatásos rajongója, légy a pitbull lenyűgöző ereje, légy cinizmus-inszeminátor, légy agresszió-forrás! Szeretni fognak, ügyes kis buffo. „Üdvözöllek öcsém nálam, ez a való világ!”

Van, aki attól élvez, ha vezetik, van, aki attól, ha félrevezetik. A nép mindig megtalálja a neki megfelelő dominákat, cseppet se aggódjunk, csupán az a feladatunk, hogy megfelelő nyelvi keretet adjunk a kiötlött szemétségnek. Ha gusztusos a tálalás, szinte kedvet kapnak az öngyalázásra. Görénypuszta, Ebédvesztőpuszta –még reklámnak se rossz. Neked a Nyugat mondja meg, hogy ki vagy? Neked a Nyugat a divatban másolt Urad? Az a divat, hogy rólad dönt a Nyugat? Ha csatlakozunk Európához, végre mindannyian amerikaiak leszünk? Dünnyögj egy új mesét: Európai polgár vagyok, / Mindenem Amerika / Mindenem kínai. „Üdvözöllek öcsém nálam, ez a való világ!”

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr928578516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása