Star interjú: megszólal C-3PO ízületeinek magyar hangja
2015. december 10. írta: farappa

Star interjú: megszólal C-3PO ízületeinek magyar hangja

lego3.jpg

B: Mire gondolt, amikor először látta a Csillagok háborúját?

Kóspallag Lajos: 1969-től '82-ig dolgoztam a Magyar Televízió szinkronstúdiójában. Amikor először láttam, lenyűgöződtem, ott helyben. Ennyi űrhajót még sosem láttam egyszerre. Amikor az elvtársak is bekértek egy kópiát a titkos vetítőjükbe, Kádár elvtárs megrémült, mert először azt hitte, valóság, majd szemfényvesztésnek bélyegezte az egészet. Az elvtársaknak amúgy sem tetszett ez az Erő-dolog…

B: Hogyan viszonyult az akkori politikai „puha diktatúra” a filmhez?

Kóspallag Lajos: Nem jól. Az érett Kádár-rendszert, ugye, a gulyáskommunizmus jellemezte, mert 1956 miatt stratégiai kérdésnek tekintették a hétköznapi ember elégedettségét. A dübörgő tervgazdálkodás mellett több figyelmet fordítottak a nép szórakoztatására. Ehhez hozzá tartozott a mozik forgalmának növelése. A magyar sajtóban először 1979 áprilisában, a Rakéta újság jelent meg egy hosszabb cikk a Csillagok háborújáról. A filmet ez év augusztusban mutatták be először Magyarországon. Kasszasiker lett.

B: Milyen érzés volt C-3PO ízületeinek hangjának lenni? Egyáltalán, szájjal csinálta, vagy mással?

Kóspallag Lajos: Amikor nekiálltam a munkának, rögtön érkezett egy telefonhívás. Az elvtársak arra kértek, hogy álljak át a Sötét oldalra, és gyakoroljak nyomást a fordítókra, hogy a Halálcsillagot Vörös csillagra változtassák, de nem alkudtam meg. Amikor megkaptuk az első kópiát és külön a hozzátartozó hangsávot, rádöbbentünk, hogy a Protokoll droid ízületeinek a hangja nincs meg. Na, ekkor nekiestünk. „Gyere, Lali!” – mondták, mire én gyorsan felmondtam szájjal, hogy „huski, huski, huski”, amit aztán felgyorsítottunk a keverővel, így megszólalásig olyan hangja lett, mint az eredeti ízületeknek.

B: Mit szólt az akkori politikai vezetés az elkészült szinkronhoz?

Kóspallag Lajos: Abban az időben nem lehetett csak úgy olyan dolgokkal dobálózni, mint a Galaktikus Köztársaság vagy a Lázadó Szövetség. Akkor még veszélyes volt ilyesmit terjeszteni, mert elvittek. Ami az elkészült szinkront illeti: hát, nem örültek, hogy mindent úgy hagytunk a filmben, ahogy volt - semmi utalás a gyarló imperializmusra vagy a Legvidámabb barakkra. Egy kicsi se.

B: Melyik volt a kedvenc C-3PO-s jelenete?

Kóspallag Lajos: A Csillagok háborúja: Egy új remény-ből az, amikor C-3PO és R2-D2 a Tatuin bolygóra mennek egy mentőkabinnal, mivel Leia hercegnő fontos küldetéssel bízza meg a kis R2-D2-t. Itt van egy jelenet, amikor a droid lehajol valamiért és… na, az a kszhh…- hang én vagyok. A Birodalom visszavág-ban C-3PO Han Solóval, Leia hercegnővel és Chewbaccával együtt elmenekülnek a lázadók titkos bázisáról, majd egy rövid út után a Felhővárosba indulnak, ahol Han barátja él. Itt C-3PO-t ízekre szedik… itt volt a legtöbb munkám, mert egy csomót kellett „sisteregnem” alá. Aztán A Jedi visszatér c. részben C-3PO és R2-D2 Jabbánál kötnek ki, és van egy rövid szisszenés, amikor a droid Jabba jobb oldalán áll - később az Endor bolygón megismétlődik ugyanez az effekt, amikor C-3PO a kávéautomatába dobálja az aprót, de ezt már csak a nagyon szemfüles rajongók vették észre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr98115726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása