4. Műszak
2015. március 30. írta: Hortolányi Gábor

4. Műszak

Garanciát

pub.jpg

Béla Béla közmunkából felmentett, rendszeres beugró éjszakás munkanélküli, ki napközben a 4. Műszak jelű söröző és táncterem törzsvendégének számított, szomorúan üldögélt a söre felett. Mélységesen elkeserítette a hír, mely szerint a jövőben az italkimérést non-stop jellegűvé alakítják át, mert a tulaj megkapta a fényt, miszerint ha a keményen dolgozó kisember, akit szimplán csak prolinak hívunk, képtelen lesz vásárolni vasárnap, valamire el kell, hogy költse a pénzét, és ha már így esett, akkor tegye azt a kocsmában.
Remegés volt rajta, gőzerővel gondolkodott. Két probléma gyötörte. Először is. Amennyiben az egység – jobb helyeken italkimérés - éjszaka is nyitva lesz, neki, mint stabil törzsvendégnek, jelen kell lennie. Másodízben pedig, ha éjszaka itt van, akkor elveszti az éjszakás munkanélküli státuszát. Az már csak hab a tortán, hogy a segélyt és némi seft pénzét most még a hosszú éjszakákra is be kell osztania. Béla Béla komolyan számot vetett és elszomorító felismerésre jutott. El kell mennie, dolgozni. Csak így tudja finanszírozni az eddig már megszerzett pozícióit. De! Mikor dolgozzon? Hiszen éjszaka már van dolga, napközben úgyszintén. Csak a másodállás jöhet szóba. Másodállásban akár még itt a kocsmában is tevékenykedhet, csak ki kell találni a megfelelő tevékenységet. Valami szellemi kell, valami olyan …

A felismerés villámként csapott le rá. Suttogott kicsit a tulajjal, telefonált párat, és még az nap, a törzsasztala fölé kikerült a felírat.

Béla Béla
Hivatásos és hivatalos kocsmai főmegmondó

Tekintve, hogy nem volt ingyenélő, a törvényeket, főként a gazdaságiakat a lehetőségekhez képest igyekezett betartani, azonnal készített egy árjegyzéket is, valamint beszerzett egy kamu számlakönyvet, és cégbélyegzőt. Fő a tisztesség. Nagyon is! A tarifáit kis fénymásolt papírlapokon az egység minden asztalánál, valamint a pultban elhelyezte. A környékbeli kissrácok pedig a lakótelep postaládáiba szórták bele némi beígért és soha meg nem kapott nyalókáért. Ez állt rajta.

Megnevezés

Egységár

Tanácsok

 

Tanács, bármiről

Egy sör

Tanács, ha elmondod a problémádat is

Egy sör + egy feles

Tanács, ha családi ügyekről van szó

Fordulj valami segélyvonalhoz + egy sör

Tanács, pénzügyekben

500 Ft, és felezünk az okosságon

Tanács, nő ügyekben

1000 Ft, de hidd el, nem éri meg,  már lepróbáltam a csajt

Tanács, politikai ügyekben

2000 Ft, de nem tőlem halottad és mindet tagadok

Pletykák

 

Pletyka bármiről

500 Ft

Pletyka, ha valakiről konkrétan kérdezed

1000 Ft, sör + cigi, lehet hosszú lesz

Pletyka, a Bögyös Bözsiről

1500 Ft, és tartod a pofád

Pletyka, a Sokkolóról

Hülye vagy! Élni akarok még

Beszélgetések

 

Ha csak én beszélek

500 Ft/óra és sörök folyamatosan

Ha hozzászólsz

Hozzászólásonként egy sör

Ha csak te beszélsz

Húzz innen a francba

Ha valamiről beszélgetünk

Hozz egy doboz cigit is

Közvetítés

 

Közvetítés, bármilyen ügyben

500 Ft/óra

Közvetítés, pénzügyekben

1000 Ft, plusz felezünk

Közvetítés, nő ügyekben

2000 Ft, és a Sokkolót te fizeted

Közvetítés, házastársak között

3000 Ft, valamint személyi védelem

Közvetítés, minden egyéb ügyletben

 

5000 Ft, valamint napidíj, mi a napi átlagfogyasztásomnak felel meg, és a mindenkori pultosnál egy összegben rendezhető


Megjegyzés:

Tisztelt Ügyfeleim és Jenő!


Az árak mindent tartalmaznak, kivéve a tisztességet és a jóérzést, azt úgy sem lehet megfizetni, valamint az ÁFA nevű varázslatot. Természetesen összetett tevékenységeket is hajlandó vagyok folytatni, de az árak minden estben úgy értendők, hogy az alapdíjat meg kell fizetni és arra halmozódnak az egyéb szolgáltatások. Bizton állítom, hogy a végén olyan korrekt számlát kap, csak nézni fog. Az árváltoztatatásának a jogát fenntartom, mint ahogy azt is, hogy ha már kellő képen részeg vagyok a feltüntetett díjazást forintosítani kötelező és előre fizetendő!

Lévén a politikai polgárháború mindennapjait élték, a helyi képviselő, Béla Béla asztalához járult, kikérvén véleményét, és a sörét, kiskörtével, tudva tudván, ha valaki, akkor ő pontos információkkal rendelkezik, az életről, a társadalomról, a szorgosan dolgozó kisemberekről, valamint a kanadai ugró tevék nemi életéről. Bár ezen utóbbi tudásáról vitákat folytatott a törzskocsmatagok egyesülete, de végül is elhitték neki, hogy látott már olyan tévét, ahol valamikor erről szó lehetet. Így közös: „Halál a májra” felkiáltással, megittak egy teljes üveg, házi jellegű ütős de vakítót. Béla Béla hitele pediglen nem romlott meg. Ezen hősünk belelkesült és összegezte tapasztalatait, papírra vetette őket, majd a környékbelei gyerekekkel ismételten egy nyalóka kilátásba helyezése mellett, az összes postaládába be is dobatta. Ezzel tudatosítva országgal, világgal, hogy mint hivatásos és hivatalos főmegmondó megkezdte praxisát. Magát az összegzést a pult fölött helyezték el egy rámás keretben, mindenki okulására.

Garanciát!

Véreim!
A nép garanciát akar. Nem holmi dakota közmondásokat, hogy a kamu kötvényekről és az olyan baromságokról, hogy tisztességes politikus, már ne is beszéljünk. Ezt Jenő is megmondta. A garancia fontos, hiszen ha itt a tulaj nem garantálja, hogy a Bögyös Bözsi pultos marad, még ha néha műszakon kívül, más szolgáltatásokkal is szórakoztatja fizetés nap körül a vendégeket, mi lesz a Bözsi megélhetésével, és különben is, akkor ki szervírozza az italokat?
Tehát garancia kell. Garancia kell a sör hőmérsékletét illetően is. A langyos sör olyan, mint a zsémbes asszony, élvezhetetlen. A kannás kerti rettenet ára sem szökhet az égbe. Milyen világ lenne? No és ki járna akkor be? Kit ütne le Sokkoló napi rendszertelenséggel. A rendhez, garancia kell. A garanciába pediglen bele kell foglaltatni, hogy itt a 4. Műszak söröző és táncterem jelű egységben, politikai hovatartozás nélkül lehet hülyeségeket beszélni, és böfögni, esetleg fingani. Szintén nem fontos a felekezeti hovatartozás egy esteleges kocsmakör kikéréséhez, mint ahogy kérdezés nélkül, de csak nagyon óvatosan meg lehet fogdosni a Bözsi seggét, olykor-olykor. A zenegépbe új zeneműveket csak kétharmados szavazás után lehessen venni, mert még valami elvetemült kulturlélek, képes és spontán vetet valami kirekesztőt. És minden kirekesztő, ami veszélyezteti, Lagzi Lajcsit, a Dupla Kávét, és a Bivalybasznádi asszonykórust, hogy Zámbó Árpiról és a Fásy mulatóról már ne is beszéljünk.

Aztán garantálni kell, hogy be lesz vezetve a megörökölhető hitel, minden kocsmák mozgatórugója. A hitelt, magát, csak alkalomszerűen és kis címletekben lehet törleszteni, de aki estlegesen hosszú kihagyással él, azt a Sokkoló csakis virtuálisan verheti pofán. Aztán még garantálni kell, hogy a szomszéd kocsmába járó naplopó lumpen elemek is ide járjanak, hogy a Bázis (kedvenc kocsmánk titkos fedőneve) hitelállománya érje el a csillagok számát. Mert hiszen mi bajunk lehet belőle, ha a hitel az egekben van, majd az unokáink, már akinek van, megadják. Vagy gyarapítják még tovább, ez csak attól függ, hogy tisztességes kocsmába járó emberek lesznek-e, vagy a lumpen kisebbséghez fognak tartozni és munka után haza mennek rögvest.
A Sokkoló kezeskedjen róla, hogy a jövőben a Kacskakezű csak és kizárólag felügyelet mellett csalhasson a ferbliben. Minden olyan nőnemű egyént, kinek hites ura a helyiségben tartózkodik, ki kell tiltani a véres verekedések elkerülése végett. Jolánkát a törzskocsmatagok rendszeresen keressék fel előzetes egyeztetés alapján, hogy az estleges fertőzés családba maradjon. Mert szavatolni kell, hogy mától mi egy nagycsalád vagyunk. Közös kasszán, amit én Béla Béla hivatásos és hivatalos főmegmondó, majd kezelek és kezeskedem, hogy csak az előre kialkudott összegeket lopom el, könyvelten és rendszeresen. A pénztárba, minden az egységbe belépő személy köteles egységnyi (az egység a kedvenc söröm mindenkori ára, üveg nélkül) összeget befizetni. Személyi védelmemről az általam alapított Sokkoló, avagy pofád befogod Bt. fog gondoskodni. Ugyanezen cég védelmi pénzt is ki fog zsarolni a tulajdonostól, így kéretik ezt a borravaló kiszámolásánál figyelembe venni. Ellenkező esetben olyat kapsz! Na ezt is garantálni kell! Pont úgy, ahogy azt is, hogy meccs közben, ha nem a Fradinak szurkolsz, akkor hihetetlen csönden idd a piád. A fociról, amúgy pedig nem beszélünk, már. Mert oda jutottunk, hogy ebben az országban ehhez sem ért senki, akkor meg ne jártasd a szádat, mert kihűlsz!
És legfőbbképpen garantálni kell, hogy én, mától mindenkorra és mindörökké a helyemen maradok, mert én vagyok Béla Béla, a hivatásos és hivatalos főmegmondó, titkos, rendszeres, beugró éjszakás munkanélküli, valóságos és megbíztató törzsalkoholista. Te, mikor ezt elolvasod mindezért jótállsz, önmagával az olvasás tényével, hogy ezen pozícióimat megtarthatom, hiszen tettem már érte oly sokat. A helyemet bebetonozták, mint útkaparó az örök kátyút.

Megértetted félküllős? Akkor egy sörrel azonnal garantáld már, ott ülök az asztalomnál!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr607314526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása