5 film, amit mindenki szeret, csak én nem
2015. április 10. írta: farappa

5 film, amit mindenki szeret, csak én nem

mgmlogo110.jpg

Mielőtt belevágnánk: először is, az én krvaanyám, mert vak vagyok és mozi-analfabéta, sötét, mint az éj, mert nem értem ezeket a finom alkotásokat, a szellemi szintem pedig a mezei zsurlóéval vetekszik. Nyugtatókat bevenni, öveket becsatolni, vagy elklikkelni! Én szóltam...

1. Ponyvaregény

Utálom, amikor a környezetemben idéznek belőle, majd reakcióra éhesen rám néznek, hogy „Na, mibe volt az, hogy aranyóra van a seggemben?” én meg nézek, mert nem tudom, mibe volt. „Hát, a Ponyvaregényben, te f*sz, meeeekkora nagy film, nem láttad? De. Láttam. Túlértékelt, izomszagú és mesterkélt. Bénázó, túlhangsúlyozott gengszterek nagyképűsködnek benne. Az Uma Thurman-t amúgy szeretem, de ebben a filmben még ő sem tetszett. Ha kést szegeznének a torkomnak, azt követelve, foglaljam össze 3 mondatban, miről szól, azt hiszem, végem lenne. Örülünk, Vincent? Nem!

2. A Blöff
Alapból rühellem Guy Ritchie filmjeit, a Brad Pitt-ről nem is beszélve, így két utálatos dolog találkozott előttem egy világító végtermékben. Nem sok maradt meg belőle, valami gyémánt, meg bokszmeccs, meg alvilág. Megint a már bevált és mindig eladható „bénázó gengszterek”-idétlenség. Amikor ilyeneket nézek, végig olyan érzésem van, mintha az utcán ténfergő műmájer söpredék elkapna a boltból hazafele és a szemembe hányna. Ez az „izgi és menő bűnözőnek lenni”- téma sem tetszett soha. Nem is magamtól néztem meg, egy ismerősöm meghívott, unatkoztunk, és azt mondta, ettől beszarok. Hazudott. Kultuszfilm? aha.

 



3. Millió dolláros bébi
Tudom, mindenki imádja, mert hűen ábrázolja az emberi törékenységet, felelős döntéseink képlékenységét, és azt, hogyan legyünk nőietlenek és milyen hasznos úgy levezetni a családi feszkót, ha szétveretjük a pofánkat. 2005-ben 4 Oscart nyert, köztük a legjobb film díját és biztos meg is érdemli. Számomra üres, moralizáló melodráma és közhely-halom. Egyedül az a jelenet tetszik benne, amikor a végén bemegy a pronyó család a lebénult csajszihoz a kórházba és nyerészkedni akarnak rajta, az meg elküldi őket a francba. Ha csak ennyi lenne a film, azt mondom, jó, amúgy simán lehetett volna színdarab, vagy hangjáték, akkor is lejön a tanulság.

 



4.
Alkonyattól pirkadatig
Ez is az a film, amiből ha idéznek egy társaságban és nem vágod, bunkó vagy. Rossz horrorpornó. Öncélú, hatásvadász, tudom, hogy stílusparódia, de nekem nem jött be, pedig Tarantino-t néha kedvelem. A gusztustalanság sem zavart, imádom a gusztustalanságot, de itt most nálam nem működött, nem állt össze. Az tetszett, hogy a Clooney - akit általában amorózó bonviván szerepekben szoktunk meg – pszichopata gyilkos gazembert alakít. Sok komikus elem, pörgős párbeszédek, minden, de nekem ehhez a gore dizájn-lazázáshoz hangulat kell.

 



És végezetül, amiért biztos megkapom a vascsövet az arcomba (kapaszkodni!)

5. A Gyűrűk Ura
Először elaludtam rajta, nem értettem, ki-kivel van. Elijah Wood -nak egyetlen alakítását viselem el, nem tudom a címét, sorozatgyilkost játszik és nőket kaszabol. Nem nagyon szeretem, amiben sárkány, ősz varázsló, meg beszélő fa, meg ilyen képtelenség van, de ahhoz, hogy véleményt formáljak, meg kell nézni, azontúl már mindenki látta csak én nem. Először megnéztem az elejét, másnap a végét, majd pár nap múlva a közepét, de nem kötött le, valahányszor odakapcsoltam, valaki mindig a földön feküdt és haldoklott sokáig. Végül rászántam egy estét, amikor újra Gyűrűk-maratont tartott a FilmPlusz. Megnéztem az egészet egybe, és annyi jött le, hogy fiktív középkori környezetben két fura gay sétál a hegyen, majd csatlakozik hozzájuk egy retardált kis zombi-izé a drágaszággal... Azt hiszem, az a lényeg, hogy a gyűrűt be kell dobni a vulkánba és akkor történik valami, a gyűrű maga pedig a mohó és követelőző ego szimbóluma, ezért ragaszkodik hozzá az a kis rém annyira, aki egyébként régen olyan volt, mint a két másik gay, csak leszívta a gyűrű. Egyik karakter sem szimpatikus, az egész film taszít. Bocsánat. Alapmű? Nekem nem.

 

És akkor jöjjön 5 olyan film is, ami tetszik, bejön, rendben van:


-
Szabadnapos baba (olyan édi, egy csomó izgi kalamajkába kerül az a csetlőbotló csöppség! )
-
Reszkessetek betörők! (na, ebben van üzenet meg tanulság és találékonyság és gyermeki leleményesség, szívet melengető)
-
Dr. Szöszi
-
High School Musical
-
Tini Nindzsa teknőcök

....
mondjuk nem, de nem tudtam kihagyni ! :)

Tehát:

District 9


Banánköztársaság


Inland Empire


Prometheus


Snowpiercer

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr627335372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása