alvászavar
2015. október 06. írta: farappa

alvászavar

kep_002.jpg

folyton azt álmodom, hogy nem tudok aludni. De a legrosszabb, amikor ébren sem tudok elaludni, noha nagyon sokan, sokfelől, sokféleképpen próbálnak elaltatni, mégse bírnak velem. Bár nem hat rám az álompor, nem szívesen vagyok ébren, akarom, hogy hasson. Alvajáróként akarok teljesíteni, mozdulatlanul és mélyen. De magamtól és őszintén.
Az alvászavarnak számos oka lehet, külső is, belső is, időjárásos, frontos,
túlvacsorás, vagy a felgyülemlett napi stressz, amit alva kéne emészthetetlenről emészthetőre alakítani.
Az inszomnia lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot megújulásához. Krónikus alvászavarról akkor beszélünk, ha az elalvási, illetve átalvási képesség zavara
huzamosabb ideje fennáll, és napközbeni fáradtsággal, a teljesítőképesség csökkenésével, aluszékonysággal jár.
Ha sokat vagy ébren: körülrajzolódsz.
De
mi az, ami ébren tart ? Az ébren tartó dolgok. 1000 dolog.
Okozhatja túl nagy vagyon, vagy túl csekély. Vagy azért alszunk szarul, mert túlságosan megvan mindenünk, és félünk, hogy elveszítjük, vagy azért, mert nem tudjuk, hogy holnap, holnapután miből hogyanuljunk a satöbbihez. Tehát az aggodalom, mint álomhárító: ősok.
Vannak házi elaltató módszerek, láttam a neten:
1
. Perui praktika: Fárasszuk le magunkat. Futkározzunk, tornázzunk, majd hirtelen essünk össze és maradjunk úgy. Más nehezére ne essünk, erre ügyeljünk.
2. Altatószerek: gyakorlottabbaknak vannak a vénykötelesek, kezdő álmatlanoknak és alkalmi nem-alvóknak van a mimóza tea orbáncfűvel.
2/a. Használjuk más nyelvét: Az emberi nyelv nem csak hasznos, de kiváló altatószer is. Keress egy olyan embert a közeledben, akinek unod már a dumáját, és támaszkodj rá. Szavait rágás nélkül, bő folyadékkal nyeld le.
3. Verjük ki: A fiuknak igen hasznos, bevált, hatékony és örömteli módszer. De ne pornóra, hanem sima agymozira, fantáziára verd magad. Miért? Elmondom: ha koncentráltan nézed a monitort, az agyad, úgymond felvillanyozódik és újra ott vagyunk ahol a 22es csapdája szakad. Nem alszol. Nyitva maradsz.
4. Verd a fejed a falba, eszméletvesztésig: Reggel fejfájás és hányás sem kizárt, de legalább elalszol tőle. Én az éjjeli asztalkába szoktam verni, mert az van az ágyam mellett. Addig csapkodom gyors egymásutánban a fejem, míg ki nem kapcsolódom. És jön a sötétség. Nem javallott túl gyakran csinálni, mert fejtörést okozhat.
5. Nem rég a kezembe akadt egy könyv: Csömörterápia – út a mennybe. Arról szól, hogyha kiéled magad tantrikusan, vágyaid tárgyára hamar ráunsz, és azokat magad mögött hagyva tovább emelkedhetsz a szellemi úton. Vágyaidat a végletekig meg kell élni, hogy utána fontosabb dolgokra koncentrálhass. Tehát, mielőtt ágyba kerülsz, legalább 5-10 percig élj ki.
6. Szemfényvesztés: amikor fényét veszti szemedben az értelem. Vagy mert rég nem aludtál, vagy mert kitoltad onnan okostelefonnal, ami állandóan bevilágítja a pofádat. Egy okostelefon, bár fényt adhat a sötétben, utat nem mutat: csak világít. Hamis fénnyel.
Tegyük fel, hogy az alvás működik, ám a problémák sorának még nincs vége, hiszen ott vannak az ébredésre késztető hülye álmok. A törpések és rókásak. A szorongással teliek és a pollúciósak. Zombik. Vámpír által kiivott lányok, meg egyebek. Hááát, ezekkel nincs mit tenni. Igazából minél mélyebben alszol, ezek annál inkább nincsenek.
Szerintem az ébrenlétből is fel lehet ébredni, tovább és feljebb. Még feljebb. Addig ébredj, ameddig bírsz. Ha az alvás zavar, hasznos lehet az alvászavar.
Ha aludni akarsz, aludni akarsz és kész: a meleg tej is segíthet, ha hiszel benne. Talán azért működik, mert az az első tápláló matéria, amiben minden frissen újjászületett újszülött részesül.
A zavartalan alváshoz kell némi sötétség, anélkül nincs alvás, de a nappali sötétség a legborzasztóbb.


Len Lelevin

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr37884490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása