A boldog élet 5 pontja
2015. október 23. írta: farappa

A boldog élet 5 pontja

 

1. Iktass be az életedbe valamilyen szertartásosságot!

Vagy rendszerességet, ha úgy tetszik, mert a rend boldogít - részben az átláthatósága, részben a tervezhetősége miatt. Egyébként a naponta több csatornán zsinórban futó szappanoperáknak is ez a pszichológiai mechanikája: nem a sztori a titok, mert zömében mind ugyanarról a baromságról szól, hanem a kiszámítható folytonosság, mert a néző számít rá, hogy amikor hazajön a mocsok melójából, a sorozata minden nap ott fogja őt várni. Ezért olyan végtelenül hosszúak. És máris blokkokra van osztva az élete - ha megkérdezed tőle, boldog-e így, igennel fog felelni. A Facebook is úgy van kitalálva, hogy elkapjon és egész nap azon csüngj, pedig ha kendőzetlen szemekkel tekintesz rá, meglátod, hogy valójában egy faszság, de az egyszerű elme elrágódik rajta, csorgó nyállal csüng a sok-sok semmiségen. Rendszerességet és szertartásosságot bármiből lehet csinálni, de szerencsésebb, ha választasz hozzá egy vallási irányzatot, és minden nap beiktatsz belőle valamennyit az életedbe. Például minden délben gyújts füstölőt egy Buddha szobor előtt (nem kell eredeti tibetit vásárolni e célból negyedmillióért, jó lesz az olcsó kínai is).

 2. Igyál sok vizet és egyél keveset!

Ha rossz kedved van, igyál sok vizet, meglásd, jobban leszel, mert testünk legtöbb problémája folyadékhiányból ered. A bánat másik oka az emésztés: az ayurvéda szerint, amit napnyugta után fogyasztunk, már nem dolgozódik fel bennünk optimálisan és méreggé válik. Ez hozzájárulhat a rossz közérzet kialakulásához. Sokat teszünk az egészségünkért, ha csak nagyon szerény vacsorákat eszünk. A mérgeket számos módszerrel kihajthatjuk szervezetünkből, de most a legegyszerűbb, leghatékonyabb és legolcsóbb változatát mutatom be, amit nevezhetünk vízkúrának: hetente legalább egy alkalommal megteheted, hogy 24 órán keresztül nem veszel magadhoz szilárd táplálékot, csak sok vizet. Reggel éhgyomorra kapásból le kéne döntened másfél liter szénsavmentes ásványvizet. A tisztulás hatását azonnal érezni fogod. Mivel én rendszeresen csinálom, tudok adni egy nagyon okos tanácsot: ne menj közben olyan helyre, ahol nincs vécé, vagy bokor. A bátrabbak kávés, bazsalikomos beöntésekkel is kiegészíthetik a kúrát. Egy alapos beöntés után úgy fogod érezni magad, mintha újjászülettél volna. Állítom, hogy mámorító élmény. Én is rászoktam.

 

3. Ne nézz híradót!


Figyeld meg, hogyan kezdik a híradót: „megölte, felrobbantotta, kivégezte, kómában van” – utána mondja csak a faszi, hogy hol, kit és mit. A rossz dolgok eddig is megtörténtek, amióta csak az emberiség híradóban éli ki magát, így van ez, csak nem sűrítményben, nem ekkora intenzív déli szarzuhanyban kaptuk. Így pedig csak rágógumi a neurotikus elmének, nem pedig tömegtájékoztatás. Az ókori rómaiak se néztek híradót, kimentek pletykálni a Fórumra, és ha feltámadt bennük a Való Világ meg a Big Brother igény, elmentek kolosszeumozni.

Én már nagyon régen elajándékoztam a tévémet. Ha a világban történik valami fontos, az úgyis eljut hozzám, de ha nagyon kíváncsi vagyok a történésekre, benyomom a netet. Te is így tehetsz, csak ne ragadj rajta, mert akkor e-koholista leszel. Az se nyomasszon, hogy csak 150 ismerősöd van a Facebook-on. Egy statisztika szerint, legyen akárhány ismerősöd, csupán 5-7 fővel ápolsz bizalmi viszonyt. Néha 3D-ben is. Ma az számít művelt embernek, aki mindig képben van a világ történéseivel. Vele bármin lehet vitázni, idegeskedni, kiborulni és elszomorodni, mert nagyon okos. Ezért kerülöm a „művelt” emberek társaságát.

Agyunk nem arra lett kapacitálva, hogy állandóan forgassunk benne valamit, csak bizonyos mennyiségű információt képes befogadni és feldolgozni. Amit ezen felül elménkre erőltetünk, neurózisok formájában köszönhet vissza. A modern ember információéhsége újkori jelenség, nem agyunk igénye. Verseny lett a hírevés, az anyaghalmozás. Mindenkinek kurvára kell értenie az aktuál-politikához, a gazdasági mutatókhoz, mindenhez, és ha te kiállsz a sorból, bunkó vagy. Nem tudsz hozzászólni, bunkó vagy. Mindenkinek mindenből naprakésznek kell lennie és igenis, tömje csak a fejét telefele egy csomó fölös infóval. Mert a kurvára tájékozott embert még az Isten sem verheti át. Védekezés: egy tudatkiüresítéses meditációval frissítheted a winchesteredet.

 4. Szánj magadra időt! Szerezz magadnak örömet!

Itt elsősorban nem a boldogító vásárlásra, vagy a maszturbációra gondolok. Utóbbira közvetve, igen: egyszer egy negyvenes barátnőm megkérdezte tőlem, hogy tudna megszabadulni az örökös migrénjétől, mire azt tanácsoltam, maszturbáljon rendszeresen, mert a kín lentről markol felfelé, azért fáj a feje folyton. Először felháborodott, végül csak megfogadta a tanácsot és otthon gyakorolni kezdett. Négy hét múlva örömmel hívott fel, és hálát adott nekem, hogy a kúra sikerült. Kiujjazta magából a démonokat.

Amikor azt mondom, hogy szerezz magadnak örömet, leginkább arra gondolok, hogy bármikor megajándékozhatod magad jógával és meditációval meg sütivel. Alakíts ki egy külön szobát az életteredben, amit csak meditációra használsz, ahova visszavonulhatsz és önmagad lehetsz, egyedül, szent elmélyedésben. Még ezó könyvekre sem kell költened igazán, mert a netről már mindent le lehet szedni, ami az induláshoz kell. Ha háborgat a múlt, amit tettél vagy amit veled tettek, vagy amit nem tettél, se mások veled: hagyd elmenni.

Engedjük el a múltat, …de ne túl messzire. Vannak benne hasznosságok.

Ne érdekeljen, mit mondanak mások… csak egy kicsit. Mondhatnak jót is.

 5. Szerezz örömet másoknak!

...de ne csak pénzzel. Oszd meg magad másokkal és tölts sok időt a barátaiddal - adj magadból. A beszélgetés energia. A közös tervezgetés pedig hamar valóra váltja magát. Csak fontoljátok meg, mit is kértek és tényleg szükségetek van-e rá. Még valamivel örömöt tudsz szerezni: szokj le arról a belső kényszerről, hogy másokat nevelni akarj, irányítgatni, uralkodni rajtuk. Ne ugass bele mások életében, tartsd meg magadnak a jó tanácsaidat. A legtöbb vérontás emiatt van. Ha hallgattam volna azoknak a tanácsára, akik csak azért nyitották ki a szájukat, mert nekem jót akartak, most nem itt tartanék.

És még valami: bármennyire is szereted a Csillagok háborúját, a születendő gyermeked egyetlen szereplő nevét se viselje.


Len Lelevin

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr387979985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása