Arccal a tévének, háttal a valóságnak!
2016. február 02. írta: farappa

Arccal a tévének, háttal a valóságnak!

 

Kiskapitalista kalauz / szócikkek

 

'C', mint coach potetoes:

 

Angol kifejezés, jelentése: olyan ember, aki naphosszat a tévé előtt ül és burgonyaszirmot vagy egyéb rágcsálnivalót fal. Karosszék-specialista. Magyar megfelelőjének megtalálása időszerűnek látszik Európa egyik legtöbbet televíziózó országában. „Nyersfordításban:” krumpli(fejű)-fotel(ember).

Életterülete leggyakrabban a városi panel, de újabban vidéken is meglehetősen elterjedt. (Műholdas falu.) Otthonülő fajta, vadászterülete a hűtőszekrény vidékére korlátozódik. Az egyharmad-kétharmados biológiai törvény értelmében – mely nyerő egyharmadra és vesztes kétharmadra osztja a rendszerváltó kísérleti populációt – a törvény kétharmada alá eső rész többségéből ~ lesz. A modellben érvényesített antiekvipartíciós (egyenlőtlenségi) elv ugyanis szükségszerűen televíziófüggővé alakítja őket, nem lévén más kikapcsolódási, szórakozási lehetőségük.

Ám igazán Kádár ( - egyesek szerint apánk - )honosította meg e fajtát. A „maradj a kerítésen belül” axióma a kispolgárrá válás legszebb időszakát segítette elő. Media Cesar Imperator birodalma ekkor épült ki, s azóta is tartósabb és hatékonyabb, mint a hivatalos intézményszervezet. (Hiába, sok urat képes elviselni ez az ország...) Néhány kutató rámutatott, napjainkban jelentős változás történt a Médiák politikájában. A kontraszelekció eredményeképpen elripacsosodtak, ily módon komoly agykárosodás érheti azokat, akik az általuk fenntartott cirkuszokat látogatják.

Az igazi ~ viszont sohasem pártol el. Inkább örül, ha valami megláncolja. Az általános közönyben és érdektelenségben érdekelt egyharmadék pedig amerikai redukciókkal – illetve saját, pontatlan kifejezésükkel: produkciókkal – (el)vetélkedőkkel és Rossz-a-lindával kötik le. Az imbecillizmus jelenlegi építési fázisában ez tökéletesen elegendőnek bizonyul, de ha mégsem, néhány hazai - úgynevezett - „sztárral” homályosítják el a képernyőt.

Neki is jobb így, nem látja azt, ami előtte van.

Arccal a tévének, háttal a valóságnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr778337012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása