Bandi bá borakadémiája (1. rész)
2016. március 12. írta: farappa

Bandi bá borakadémiája (1. rész)

 

 borbandi.jpg  Na, meg a vörös meg a fehér...! Az isten szerelme kétféle embert teremtett: a borravalót meg a nemisszát. Egy kecses pinonoár vagy kaberné, de az se kutya, ha szürke a barát! Egri leányka szoknyája alá, hinnye, a bika be ne tekintsen! Egy jó képű kéknyelű, vagy egy formás furmont, mint a pinty. Ha a dugó bele is törik a rizlingbe, nem homoki vinkó az. Lesárdonézni a hárslevelűt, nem ér! Sató bandi! Kié a rozé?

 

Fennhangon hangoztatva... na... szóval...khm.... Bandi bá vagyok... hol is... ? Hogyan legyünk kiművelt borrajongók? Kezdjük az alapoknál: alkohol. Természetes élőhelye a bolt. Az alkohol az alkoholos italok egyik kulcsfontosságú összetevője. Bor nélkül, szárazon az alkohol erős, markáns, határozott ízű, tolakodó szagú. Szépen kitölti a szájat, de még a szemet is. Sebben csíp, penészgombákat a falról eltávolítja, lelohasztja a medúzacsípést és csillapítja a józanságot. Eltávolítja a sebtapasz okozta foltokat a bőrről, s tisztán tartja a kukker lencséit. Csökkenti a frontátvonulás okozta hangulatingadozást. Az orvosi szesz a 96%-os alkoholfokával beelőzi a gint és natur vodkát. Évjárat ne keress rajt'. Old Spice arcvíz hozzáadásával sportos ízű italt nyerhetünk - elengástalan koktél ez, angyalos, illatos hirtelenöröm a szűkösebb időkre.

 

A következő lépés az eredményekben gazdag borpolc, amit a megivásig elegánsan díszíthetünk palackokkal. A bor...a bor... nem szereti a hőingadozást, mert előbb-utóbb oxidálódik, és egy nap szépen megromlik. Azért kell porpolc, mert a túlélő példányok oldalt fektetve a dugón keresztül tudnak lélegezni. Ezért ajánlatos palackjainkat fektetve tárolni, így megóvjuk a dugót a kiszáradástól, és egyre több levegő juthat az üvegbe. Az állandó erős fény a vörösbor másik nagy gyilkosa, ugyanis érdekes vegyületek képződnek ilyenkor benne, amelyek roncsolják az italt, különösen a színanyagokat tudja elvinni. Rosszal töltődik az fel, én mondom, ha szarul tárolod. Mesélek valamit. Egy helytelenül tárolt burgunditól elkaptam valamit...tavaly szenteste úgy berúgtam tőle, hogy éjszaka hülyét álmodtam... megálmodtam egy komplett magyar sci-fit: egy pasit, egy magyar hapsit, elüt egy sárga busz és 33 évre kómába kerül (vagy lefagyasztják, míg meglesz a gyógymód, ez a rész nem tiszta). 33 év múlva életre keltik, de akkor már megváltozott sok minden. Ugyanis időközben volt egy III. Világháború is, amit nem fegyverekkel vívtak, mert az ENSZ rájött, hogy ez megint csak egy csomó szép épületbe, meg emberéletbe kerülne, úgyhogy azt találták ki, hogy a világ országai, akik háborúzni kívánnak, mert bajuk van egymással, üljenek le Svájcban mind, küldjék el a legjobb tábornagyukat és Playstation-ön, szimulálva játsszák le a háborút. De ha a játékban legyőztek egy országot, akkor az életben is el kellett esnie. Az az épület pedig, amit találat ért a játékban, a valóságban csak lefestették pirosra és kiürítették. Ez a játékháború átrajzolta Európa térképét és a határok is átrendeződtek, ugyanis Magyarország új neve: Spanyol-magyar monarchia lett, Hegyeshalomhoz meg a Kínai köztársaság jött fel. Szóval, teljesen átjárta a spanyol kultúra a magyar hazát, mindenhol spanyol sonka, meg torreádor, a rádióból szieszta-zene szólt, meg nem tudom mi. És ez keveredett a magyar folkkal. A főszereplő faszit meglátogatja a húga, aki időközben már 60 éves lett. De a pasas valamiért ugyanannyi idős maradt, mint amikor elgázolták… Ja, és a filmben saját magát narrálta a főszereplő, Mivel ebben a filmben nem volt negatív hős, se küldetés vagy probléma, amit meg kéne oldania, azt mondta: „Lehet, hogy kerítenem kéne már egy sci-fi stricit főellenségnek, mert így az egész nagyon unalmas…” - itt ébredtem fel.

 

 

 

Annak idején Bandi bá majdnem főborász lett, de időben visszafordult és megállapodott a hordó előtt, ahonnan sokkal jobban rálát a szakmára, mintha józanul szüretelne és holmi pocsékságot pancsolna. Mint híres magyar vedelő, megjárt már néhány nemzetközi borversenyt, így mindig van véleménye, ha nem akadályozza meg senki azok kialakulását. Mindig témába vág, még ha néha el is tér a tárgytól. Lőre? Előre!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr678445698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása