három kortárs kór-társ
2015. február 13. írta: farappa

három kortárs kór-társ

surreal-artworks-made-by-xetobyte-3.jpgAz irodalmi panteon magasságainak mélyére kotorva előszedtünk 3 kiemelkedő karaktert. Mindhárman léteznek valamennyire, de megemlékezésünkben még a nevük kezdőbetűi sem stimmelnek, nehogy magukra ismerjenek, már ha olvasnak minket, illetve bármit is. Álljon hát itt eme három, egész alakos szóbronz mellszobor-ikon a dicsőség dicsőségére! Eredményekben gazdag péntek 13at!

Szűk Kálmán, író, publicista, satöbbi
Mindig ugyanazt a szürke öltönyt viseli, ugyanazzal az arccal. Ősz haj, kaján kobold ábrázat. Ha elvonul előtte pár fiatal csaj, ócska beszólásokkal csapja nekik a szelet, olyanokkal, amiket még a Szolnoki Közlöny 1968-as számának humorrovatába se tettek volna be: „Ej, de helyre menyecske maga, az áldóját, biztos sok legény veri magára a blattot, UGYE ÉRTI?! Már ha meg nem sértem eme kis pajkos pajzánsággal kegyedet!!” Gyakran házigazdája irodalmi esteknek és könyvbemutatóknak, ahol vidáman beleszövi politikai álláspontját a szövegébe, vastagon szidalmazza X politikust, aki ha egyszer véletlenül betoppanna, Kálmán fügenagyságúra húzná össze magát. Kálmán szájban nagy, de tettben karcsú. Jellemzően jellemtelen. Folyton panaszkodik, pedig neki nincs oka rá.

Kék Zsuzsanna, író, költő, közhelytartó
Ha nem az tologatná, aki tologatja, azt mondanánk rá, hogy semmiség, szürke féltehetség, de mivel az tologatja, aki, nem mondjuk. Mondjuk helyette azt, hogy Zsuzsa nem tud sok mindent aprópénzre váltani. Senki nem tudja, hány éves, talán ő sem. Affektált modorossággal zöld közhelyeket elevenít fel üveghangon és jókat nevet Szűk Kálmán pajkos viccein. Az a típus, aki ha megpillant néhány kollégát közeledni, ütemesen tapsolva elkezdi énekelni az "Újra itt van, újra itt van a nagy csapat!!!” című szardalt. Azt is gyakran használja köszöntésre, hogy „Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad”. Ha nincs leírva a szövege és nem olvashatja, élőben csak közhelyekben tud beszélni, semmi eredetit nem hallottunk még tőle, de ilyesmit mindig:
Helyszín: kocsma. Íróhaverok betérnek.
- Na, megjöttek a fáradt vándorok – így Zsuzsa - Sörrel mossák le az út porát. 
- Kérek egy korsó sört - így Költő Imre
- Imrém, Imrém, addig jár a korsó a kútra, te is tudod!!!


Rögtön Elemér, politikai költő, passzív sportoló
Irodalmi arszlán, hatvanas hetvenkedő amorózó, igazi bonviván. A múlhatatlan kujon kinevezte nyolcadik emeleti lakását Irodalmi szalonnak, ahol költőnőket kecsegtet feljebb jutással. Akit nyíltan utál, annak simán beszólogat, élőben vagy írásban, mert ő megteheti, neki nincs kitől félnie. Ne akard, hogy recenziót írjon a könyvedről, mert neve jól cseng bár, de amit rólad írna, az nem csengene jól. Csak a saját köteteiről képes elragadóan írni, meg azokéról, akik támogatják. Megkerülhetetlen alakjának szakmai kvalitásai vitathatatlanok: három politikai lapba is publikál egyszerre. Nem dohányzik, utálja is a bagósokat, ellenben szívesen lejmol 3 sör után.

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr927146037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása