'B', mint Brigádnapló:
2016. február 01. írta: farappa

'B', mint Brigádnapló:

 

 

Kiskapitalista kalauz / szócikkek

 

 

A régijó brigádnapló a dolgozók minden mozzanatát megörökítette. Az „átkos” az örökkévalóságnak dolgozott. Az Angela Davis brigád vagy a Tupak Amaru szocialista brigád kollektív módon próbált: 1. Szocialista módon élni, 2. Szocialista módon tanulni, 3. Szocialista módon dolgozni. A „Szocialista módon dolgozni” korparancsa összekapcsolódott a „Dolgozz balesetmentesen” akcióval. (Ami sok esetben azt jelentette, ne tűzz össze a párttitkárral.) A brigádtagok kommunista műszakért „emléklapban részesültek”, Felszabadulási kézilabdakupán sportoltak, Magyar-Szovjet Baráti Fesztiválon ünnepeltek. (Erről énekelte Karel Gott, hogy „Karneval”?) És minden pillanat fontos volt. Említést érdemelt, ha a Magíar-Szovjet Baráti Fesztivál után „brigádunk tagjai együttesen végigsétáltak az ez alkalomból kinevezett Barátság utcán”. Megtudtuk, hogy „Berdárné az év utolsó napját is a KISZ-esekkel töltötte”, meg hogy „Kontra Tiborné és Rumpler Etelka a KISZ-napok keretében indult Disco hajón hajnalig mulatott.” Hm. De hogy mi szükség volt Véradó ankét szervezésére, már meg nem mondom. (Az ankét jelentése: tanácskozás, értekezlet. Véradás kapcsán. Érdekes.)

Az írnokok többnyire egyszerű munkásemberek voltak. Társadalmi munkában krónikáltak és ragaszgatták az illusztrációkat. Közéleti kérdésekben néha esetlenül fogalmaztak. „Örömmel vesszük tudomásul, hogy a Salt II. ma már valóság.” Ez eddig rendben van. De mit jelentsen az, hogy „Nemet mondunk az atomfegyverzetre Európában, Keleten és Nyugaton!” És nem lehet nem észrevenni a magánélet beszüremkedését a politikába a következő nagybetűs feliratban: ”Éljen május 1-e. és a Dovalovszky házaspár!”

Feszült figyelemmel kísértük az MSZMP XII. pártkongresszusán elhangzottakat.” – írják, majd idéznek a Kádár-beszédből. Két bekezdéssel arrébb: „Március 28-án megnéztük az Erkel Színházban Kodály Háry János című darabját.”

Még nagyobbat hibáztak (?) Angela Davisnék Leonyid Iljics Brezsnyev halálakor. Idézzük pontosan a két, egymás után következő bekezdést:

Mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy november 10-én elhunyt Leonyid Iljics Brezsnyev. Mindenki, akinek drága a világ békéjének ügye, mély tisztelettel hajt fejet korunk nagy politikusának emléke előtt.

A november 23-i jutalomkiránduláson nagyon jól éreztük magunkat.”

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr948336980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása