'O', mint Olajmaffia
2016. április 13. írta: farappa

'O', mint Olajmaffia

 

money-21.jpg

Kiskapitalista kalauz / szócikkek

 

 

A maffia egy speciális ága az olajmaffia. Nevét onnan kapta, hogy aki részt vett benne, olajra lépett. Becslések szerint 10177 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. Hogy ezt hogy számították ki, nem tudom, manapság mindent kiszámítanak, egy adattal több terheli az adófizetők agyát, na és?

Ilyenkor szokták azt emlegetni, hány kórház, iskola stb. telne ki ebből. De az egymást követő kormányok, amelyek gondosan számontartják és számonkérik, hány kórházat stb. korruptált el az előző kormány, ezt valahogy vonakodnak számonkérni. Azt is mondhatnánk, ha rosszindulatúak lennénk, eszük ágában sem volt leállítani az ~ t. Joghézag tátogott ott, ahol az ~ szerelvényei bejöttek a gázolajjal, és ezt a joghézagot kilenc évig nem tömték be.

Az, hogy egy joghézag ilyen huzamos ideig fenn tudott maradni, csak helyeselhető. Hiszen ez azt jelenti, kormányaink a ’68-asok legmerészebb álmait beteljesítő társadalmi modellt valósították meg: a területi autonómián alapuló anarchizmust. Békés, Jásznagykun, Bácskiskun megannyi bázisa az autarkiának. Itt nem működik a központi hatalom, a centralizmus bástyáin őrködő rendőrök zöme eltávozott az örök vadászmezőkre. A bázis meg úgyis megtisztítja önmagát. (Amit vagy akit az alföldi nagy pusztában elásnak, az többé sosem kerül elő.) Az olajszőkítők és borhamisítók ma már tisztes tagjai a társadalomnak. Reprezentálnak, díszelnökölnek, versenyeznek, kaszinóznak, pártot vesznek. Tehetik, telik rá a négyszáz millió dolláros vagyonból.

Így képzelték a ’68-asok?

Néhol a hatóság is megértette az idők szavát. Debrecenben magas rangú rendőrházaspár nyitott olajvállalkozásokat. Állami beosztásuk mellett folytatták a vegyipari tevékenységet. Sógoruktól, egy kincstári gazdálkodó szerv vezető-helyettesétől kaptak egy használaton kívüli repülőteret, hogy a jól fejlődő üzlet terjeszkedhessen. A munka zavartalanságát pedig gyermekük őrző-védő cége biztosította.

Lám, a családi vállalkozás lehetőségei Magyarországon. A papa szabad idejében külvárosi telephelyek jövedelméből gazdálkodik, munkaidejében pedig bűnüldöz. Gyorsan gyarapodó kft.-je, saját repülőtere van és senkinek nem jut eszébe megkérdezni, miért eszi ez még mindig a leeresztett redőnyök mögött a csokis fánkot. Mert az ember vagy Krőzus vagy rendőr. De hogy megbecsült rendőrtiszt és egy olajbirodalom főnöke egyszerre legyen, ez talán csak nálunk fordul elő.

Aztán a megyei főügyész hiába jelenti a „Szolgálunk és védünk”-re fölesküdött família üzelmeit, ezzel csak azt éri el, hogy jól megérdemelt nyugdíját előbb élvezheti. Gyűlnek az adatok, érkeznek a jelentések Miskolcról, Szegedről, Békésről is, de a várt letartóztatásokra nem kerül sor. „Meg kell tanulni együtt élni a növekvő bűnözéssel.” –nyilatkozza az országos főügyész „az állami bűnüldöző szervek nevében.”

És ők mikor tanulnak meg együtt élni a törvényeinkkel?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr578578524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása